Guinee-Bissau heeft niet veel reden tot feesten

Guinee-Bissau nadert zijn veertigste verjaardag maar veel reden tot feesten is er niet. Chronische instabiliteit, extreme armoede, drugmaffia’s en corruptie zijn schering en inslag in het Afrikaanse land.

Sinds Guinee-Bissau in september 1973 onafhankelijk werd van Portugal – Lissabon erkende het land een jaar later – hebben de 1,5 miljoen inwoners weinig periodes van vrede meegemaakt. Het staat vandaag te boek als een van de armste landen ter wereld.

Vooral de opeenvolging van staatsgrepen heeft het West-Afrikaanse land zeer onstabiel gemaakt. Door de meest recente coup, in april vorig jaar, verhinderde het leger dat de regering die een maand voordien verkozen was, aan de macht kwam. Generaal Antonio Injai kondigde een overgangsperiode aan en benoemde Serifo Nhamadjo tot president en Rui Duarte de Barros tot eerste minister.

Drugmaffia’s

Injai beschuldigt Portugal ervan dat het “van de crisis gebruik maakt om Guinee-Bissau opnieuw te koloniseren.” De Portugese minister van Buitenlandse Zaken, Paulo Portas, verwijt de coupplegers dat ze zich voor de kar van de drugmaffia’s hebben laten spannen.

Ondanks de internationale kritiek, ook van de VN en de Afrikaanse Unie, blijft Injai in het zadel, volgens heel wat analisten dankzij de steun van Nigeria.

Nigeria heeft de coup maar lauw veroordeeld in de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), zegt de Guinee-Bissause academicus en onderzoeker in ballingschap Emilio Kafft Costa. “Dat heeft alles te maken met de dubbelzinnige houding van sommige landen in de Ecowas. Ze beschermen meer hun eigen nationale belangen dan die van Guinee-Bissau of de andere landen. En Nigeria is de grote geostrategische speler in de regio.”

Concurrentie van Angola

Nigeria, een belangrijke olieproducent, is in een grote concurrentiestrijd verwikkeld met Angola, ook een sterk opkomende oliemacht. “Nigeria heeft het moeilijk met de sterke aanwezigheid van Angola in Guinee-Bissau: de invloed van Luanda neemt toe in een zone waar de Nigerianen niet bereid zijn terrein prijs te geven”, zegt Kafft Costa.

Deze maand stuurden de VN de voormalige president van Oost-Timor, José Ramos-Horta, als speciaal gezant naar Guinee-Bissau. “Zeer positief”, vindt Kafft Costa. “Hij zal de dialoog weer mogelijk maken en iets van de verloren tijd goedmaken.” Nobelprijswinnaar Ramos-Horta geniet heel wat aanzien.

Maar Kafft Costa betreurt dat veel landen en internationale organisaties na hun forse veroordeling van de staatsgreep, passief hebben toegekeken.

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antonio Patriota, zei dinsdag nog op een internationale top in Montevideo dat de situatie in Guinee-Bissau momenteel een van de grootste uitdagingen voor Afrika is. “We mogen niet onverschillig blijven”, zei hij. Brazilië en Guinee-Bissau hebben nauwe culturele en historische banden. Maar ook Patriota moest toegeven dat de pogingen van de VN-Veiligheidsraad tot nog toe niets hebben uitgehaald.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.