Guinee-Bissau stevent af op politieke crisis

Het parlement van Guinee-Bissau heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen haar eerste minister, Aristides Gomes. Als president Joao Bernardo Vieira daarop reageert door het parlement naar huis te sturen, dreigt hij het West-Afrikaanse land met 1,8 miljoen inwoners in een nieuwe politieke crisis te storten.
President Vieira heeft tot donderdag (22 maart) tijd om ofwel een nieuwe eerste minister aan te wijzen of om het parlement te ontbinden. De grootste politieke partijen in het parlement willen dat Vieira een nieuwe premier aanstelt. De vorige premier is een bondgenoot van de president.
Als Vieira het parlement ontbindt, komen er binnen de 90 dagen nieuwe parlementaire verkiezingen in. Donorlanden tonen zich niet enthousiast om de verkiezingen financieel te steunen. De vrees bestaat bovendien dat verkiezingen een nieuwe politieke crisis in het land kunnen inluiden. Dat gebeurde in 1999 en 2003, toen het leger na een geweldloze staatsgreep de macht overnam in Guinee-Bissau.
Veel militairen hebben al maanden geen salaris meer gekregen, en volgens inwoners van Guinee-Bissau zijn de omstandigheden nu slechter dan in 1998, toen het leger in opstand kwam tegen president Vieira. Vieira ging toen in ballingschap, maar werd in 2005 herverkozen tot president.
“Als de politici hun eigen problemen niet kunnen oplossen, zullen we niet toelaten dat het land in een nog diepere crisis wegzinkt”, zegt een hooggeplaatste officier anoniem aan het VN-agentschap IRIN.
Het leger is verdeeld tussen voorstanders van de huidige president en soldaten die nog stammen uit de etnische groepering van de voormalige president Kumba Yala, die in 2003 door het leger werd afgezet. Yala verblijft nu in Marokko, maar heeft zijn aanhangers al gezegd dat hij verwacht terug aan de macht te komen: “ofwel door verkiezingen, ofwel door geweld”. Yala heeft maandag op de Portugese televisie de huidige president Vieira gewaarschuwd snel een beslissing te nemen en de crisis niet te laten escaleren.
Guinee-Bissau, een voormalige kolonie van Portugal, is één van de armste landen ter wereld, en is sinds haar onafhankelijkheid in 1974 verscheurd door conflicten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.