Guinee-Bissau wordt cocaïnesluis naar Europa

Guinee-Bissau is goed op weg om de belangrijkste Afrikaanse doorvoerhaven van drugs uit Zuid-Amerika naar Europa te worden, zeggen de Verenigde Naties. De drugskartels zijn er zo sterk dat het land op instorten staat.
Voor drugssmokkelaars zijn de omstandigheden in de voormalige Portugese kolonie optimaal. Er is nauwelijks politiecontrole, er is in het hele land geen echte gevangenis die naam waardig, de staat is zwak en ambtenaren zijn makkelijk om te kopen. Guinee-Bissau is straatarm; het bruto binnenlands product bedraagt 470 euro per inwoner.
Volgens de vertegenwoordiging van de Verenigde Naties in West-Afrika staat het land op het punt om “de eerste drugsstaat in Afrika te worden”, een staat die geleid wordt door drugskartels om grote ladingen van Zuid-Amerika naar de Europese Unie te sluizen. De meeste drugs gaan richting Spanje, het belangrijkste invoerland voor cocaïne in Europa.
Op een donorconferentie in Lissabon eind vorig jaar werd 4,5 miljoen euro vrijgemaakt voor maatregelen tegen de drugshandel in Guinee-Bissau. Die komen bovenop een programma van de UNODC, het VN-bureau voor Drugs en Misdaad, dat meer dan 12 miljoen euro vrijmaakt en loopt tot 2010. De premier van Guinee-Bissau, Martinho Ndafa Cabi, en minister van Justitie Carmelita Pires, verzekerden op de bijeenkomst dat het geld “adequaat” zou besteed worden.
Volgens het UNODC wordt ongeveer één kwart van de cocaïne die in Europa geconsumeerd wordt ingevoerd via West-Afrika, vooral via Guinea-Bissau. De handel wordt geschat op bijna 1,3 miljard euro per jaar, maar de straatwaarde in de Europese steden bedraagt 13 miljard euro.

Staat op instorten


Antonio Mazzitelli, de vertegenwoordiger van het UNODC in Senegal, waarschuwt dat Guinee-Bissau op instorten staat. “De staat staat slaagt er niet in om de soevereiniteit over het grondgebied te doen gelden tegenover drugssmokkelaars en de georganiseerde misdaad”, zegt hij.
Ook Antonio María Costa, hoofd van het UNODC, vreest dat de de staatsstructuur het kan begeven. Hij denkt dat de Zuid-Amerikaanse drugsbaronnen Guinee-Bissau voor een deel gekozen hebben door de gunstige ligging in West-Afrika, maar vooral omdat dat de regering er niet in slaagt om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Costa noemt het “symptomatisch” dat bijna alle drugsvangsten in internationale wateren gebeurd zijn door Europese schepen, en niet door de Guinee-Bissause strijdkrachten. Die beschikken niet over de middelen om te patrouilleren op zee of in de lucht.
Volgens onderzoeksjournaliste Candida Pinto van het Portugese weekblad Expresso, die tijdens onderzoek in Guinee-Bissau verschillende Colombianen tegen het lijf liep, is de situatie duidelijk: “Guinee-Bissau is onderdeel geworden van een nieuwe cocaïneroute naar Europa sinds de controle in de Noordellijke Atlantische Oceaan is toegenomen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.