Guinee wil doodstraf weer invoeren

Elf gevangenen wachten in Guinese cellen op de uitvoering van hun doodstraf. Het West-Afrikaanse land voerde de laatste executie uit in 2001, maar veiligheidsminister Dieng heeft opgeroepen om gevangen die veroordeeld zijn tot de doodstraf snel te executeren.
Mensenrechtenactivisten en gevangenen in Guinee vrezen dat de doodstraf onder druk van de publieke opinie opnieuw zal uitgevoerd worden. In juli heeft de bevolking van het plaatsje Nzerekore vijftien verdachten van een moord levend verbrand voordat de autoriteiten konden ingrijpen.

De bevolking gelooft dat de doodstraf een einde brengt aan het toenemende geweld. Ook de uitspraken van de ondertussen overleden minister van Veiligheid, Ibrahima Dieng, wekken onrust. Dieng riep in het openbaar op om tot de doodstraf veroordeelde gevangenen sneller te executeren. De regering ging niet in op zijn uitspraken.

“Van 1958 tot 1984 werden criminelen in het openbaar opgehangen, vaak als voorbeeldfunctie. Mensen denken verkeerdelijk dat de doodstraf criminelen afschrikt, alle studies tonen echter het omgekeerde aan”, zegt Alpha Amadou Bano Barray, professor sociologie aan de universiteit van Conakry. “We wenden de verkeerde oplossingen aan voor die problemen. Om criminaliteit te bannen moet je de armoede en werkloosheid bestrijden.”

“De doodstraf heeft enkel zin indien het juridisch systeem alle strafrechtelijke procedures respecteert. En dat is nog niet het geval in Guinee”, zegt ook Youssouf Sylla, een jurist uit Conakry.

De bekendste gevangenen van het land zijn de 26-jarige diamantdealer Malick Conde en de 30-jarige politieagent Cleophace Lamah. De twee worden ervan beschuldigd diamanthandelaar Mohamed Toure te hebben vermoord in 2000. Conde en Lamah kregen daarvoor in 2005 de doodstraf. In 1984 heeft het land de doodstraf opnieuw ingevoerd, maar slechts één keer uitgevoerd tegen zeven criminelen, in 2001. De zeven werden in het holst van de nacht uit hun bed gelicht en verschenen voor een vuurpeleton.

Paul Youmba Kourouma, de advocaat van Malick Conde, zegt dat zijn cliënt erg bezorgd is: “Malick zegt dat hij niet meer kan slapen wanneer hij denkt aan de executie van de zeven gevangenen in 2001. Hij is ‘s nachts erg bang.” Kourouma denkt dat Conde onterecht veroordeeld werd. “Ik ben voorstander van de doodstraf omdat bepaalde daden zo erg zijn dat de doodstraf de enige juiste sanctie is. Maar ik ga niet akkoord met de straf van Malick omdat de waarheid nooit naar buiten gebracht werd.”

Uit het medisch onderzoek blijkt dat het slachtoffer gedood werd door iemand die ervaring had met gevechtstechnieken, wat meer aansluit bij het profiel van Lamah. Lamah probeerde altijd Malick als mededader aan te duiden, bovendien zou hij geprobeerd hebben om Malick te vergiftigen in de gevangenis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.