Haaien blijven bijvangst als er geen duurzame visserijmethoden gebruikt worden

De diepzeevangstbeperkingen die de Raad van Europese visserijministers maandagavond goedkeurde zijn te klein. Het verbod op bijvangst van diepzeehaaien (2012) blijft dode letter omdat er geen duurzame visserijmethoden gebruikt worden. Dat zegt Seas at Risk, een overkoepelende organisatie van verenigingen die het oceaanleven beschermen.

De ministers beslisten onder meer dat het gericht vissen naar haaien verboden wordt en haaien als bijvangst zijn vanaf 2012 niet meer toegelaten. “Zonder maatregelen om bijvangst te vermijden, blijven haaien in netten terechtkomen en worden ze door de Europese diepzeevloot overboord gegooid”, aldus Monica Verbeek van Seas At Risk, waarvan ook de Belgische Sea First Foundation van onderwaterfotograaf Dos Winkel lid van is.

De organisaties bekritiseren de te kleine vangstbeperkingen die afgesproken werden. “Wetenschappers vragen al langer om het vangen van blauwe leng (schelvis) stop te zetten, maar de raad ging slechts in op een vangstbeperking. Daarnaast zijn de beperkingen van de zwarte haarstaartvis (7,5%) en de grenadiervis (13%) een stuk lager dan de vermindering met 21 procent die wetenschappers voorstelden. De quota liggen hoger dan wat de commissie voorstelde, wat op zich al hoger was dan wat wetenschappers adviseerden.”

Seas At Risk suggereert dat de ministers beter instemden met een uitdoofscenario voor diepzeevangsten tot er duurzame exploitatiemethodes ontwikkeld worden. “Integendeel, de ministers hervallen in hun jaarlijkse gewoonte om wetenschappelijk advies niet au serieux te nemen en het vissen blijven toestaan voor landen die er het meeste voordeel uit halen.”

De organisaties wijzen erop dat er heel weinig wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn over het diepzeeleven. Dat zorgt ervoor dat het ook moeilijk is om een duurzame visserij voor de diepzee uit te tekenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.