Hackers plunderen Braziliaans regenwoud

In Brazilië hebben meer dan honderd houtkapbedrijven computercriminelen ingezet tegen de controlesystemen van de overheid. De hackers zorden ervoor dat in totaal meer dan 1,7 miljoen kubieke meter illegaal hout het land uitgesmokkeld kon worden.
De Braziliaanse overheid is van papieren dossiers overgeschakeld naar geavanceerde computersystemen in een poging om de strijd tegen de illegale ontbossing op te voeren. Houtkapbedrijven mogen jaarlijks een bepaald aantal bomen vellen, en het computersysteem zorgt voor de nodige transportvergunningen. Bij elke uitgereikte transportvergunning wordt het aantal vervoerde bomen afgetrokken van het totale quotum per bedrijf. Als te teller op nul staat, mag het bedrijf geen hout meer vervoeren en heeft het dus ook geen zin om nog bomen te vellen, is de redenering.
De openbare aanklager in de staat Para heeft echter informatie over hoe 107 houtkap- en steenkoolbedrijven computercriminelen inhuurden om het systeem binnen te dringen en de rapporten te vervalsen. Brazilië heeft al jarenlang een kwalijke reputatie als ‘hacking capital’ van de wereld, omdat er criminele groepen opereren die op grote schaal online fraude organiseren.

780 zwembaden


Het resultaat van de fraude is dat 1,7 miljoen kubieke meter illegaal hout uit het Amazonegebied verdwenen is, vergelijkbaar met de inhoud van 780 Olympische zwembaden en goed voor een totale waarde van 2 miljard real (ongeveer zeshonderd miljoen euro).
Volgens federaal aanklager Daniel Avelino zijn veel van de aangeklaagde houtkapbedrijven niet aan hun illegale proefstuk toe: “Bijna de helft van de betrokken bedrijven hebben al processen tegen zich lopen voor onder meer milieudelicten of slavenarbeid”, zegt hij. De Braziliaanse politie begon het onderzoek al in april 2007 en arresteerde inmiddels dertig verdachten. In totaal zullen 202 betrokkenen vervolgd worden.
Volgens de milieuorganisatie Greenpeace was de fraude eigenlijk te verwachten. “We hebben vroeger al gesteld dat deze methode van controle makkelijk omzeild zou kunnen worden”, zegt André Muggiati van de Braziliaanse afdeling van Greenpeace. “Dit is maar het topje van de ijsberg, omdat hetzelfde computersysteem ook in andere Braziliaanse staten gebruikt wordt.”

Legale houtkap


Het schandaal komt er net op het moment dat het Braziliaanse parlement een stemming voorbereidt die grondige wijzigingen wil aanbrengen in de nationale boscode waardoor veel meer hout legaal gekapt kan worden. Momenteel mogen landeigenaren 20 procent van hun eigendom kaalkappen, maar als de nieuwe wet er komt zal dat aandeel opgetrokken worden tot de helft.
Net dit jaar kende de jaarlijkse kaalkap in Brazilië bovendien opnieuw een stijging van 3,8 procent, na drie jaar lang gedaald te zijn. Tussen augustus 2007 en augustus 2008 verdween 11.968 vierkante kilometer Amazonewoud.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.