Hackers vechten nieuwe Balkanoorlog uit

Servië en Kroatië zijn in de ban van een ludieke Balkan-oorlog op het internet. In beide landen maken hackers er een erezaak van om de meest populaire sites van de ander te beschadigen of plat te leggen.



De eerste site die eraan moest geloven was die van de erg populaire Servische privé-zender TV Pink. De startpagina, die dagelijks enkele duizenden bezoeken aantrekt, werd door Kroatische hackers getooid met de roodwitte vlag van de voormalige vijand.

Servische hackers namen enkele uren later meteen wraak. De website van de populairste sportfiguur in Kroatië, de Olympische skiheldin Janica Kostelic werd gekraakt. Haar foto werd vervangen door die van een populaire Servische basketbalspeler, voor de gelegenheid met drie vingers in de lucht. Een typisch Servisch gebaar.

Daarna wisten de Servische hackers al het nieuws van de site van de regeringspartij Croatische Democratische Unie (HDZ). Die partij was verantwoordelijk voor de afscheuring van Kroatië onder voormalig president Franjo Tudjman in 1991.

Enkele dagen later brak de totale oorlog uit. De Kroaten sloegen terug op de site van de Servische voetbalclub Partizan. De Servïërs legden de site van de universiteit van Osijek plat en ook de populaire cultuursite Blitzcinestar, met een onmisbare filmagenda voor Zagreb, crashte.

Met haat heeft het niks te maken, we willen gewoon tonen wat we kunnen, zegt Vlada S, een jongeman die behoort tot een groep Servische hackers die zich ‘Viruscrew’ noemt. Net als de whizzkids van de ‘Zwarte Hand’ en de ‘Servische Engelen’, blijven ze liever anoniem. De hackersbendes praten zelden met de media. Met de oorlog van de jaren 90 heeft het niks te maken, zegt Vlada S. Wij waren toen nog kinderen.

De Servische hackers hebben een reputatie. Toen de NAVO gedurende 11 weken Servië bombardeerden, wisten ze met de hulp van Russische hackers de website van de militaire verdragsorganisatie in te nemen. Ook de websites van het Witte Huis en de Amerikaanse marine wisten ze te kraken. We hebben onder meer het onderschrift bij (toenmalig buitenlandminister) Madeleine Albright veranderd, herinnert Vlasa S zich.

In Servië en Kroatië streven steeds meer jongeren en progressieve krachten naar verzoening. TV Pink bijvoorbeeld is een zender die mikt op culturele pacificatie met een programma dat alle inwoners van ex-Joegoslavië kan bekoren. Maar aan weerskanten van de recent opnieuw geopende grens verzetten nationalistische krachten zich hevig tegen elke vorm van toenadering. TV Pink wordt door Kroatische nationalisten beschouwd als een poging om de culturele dominantie van de Serviërs binnen Joegoslavië te herstellen. (MM)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.