Haïti mag ook zware orkanen verwachten

Het ergste is nog niet voorbij voor Haïti. Uit een nieuwe studie in Science blijkt dat het land pal in de zone ligt die de volgende decennia zwaarder getroffen zal worden door orkanen.
Volgens wetenschappers van de US National Oceanic and Atmospheric Administration zullen Haïti en de aangrenzende Dominicaanse Republiek over de hele lijn weliswaar door minder orkanen getroffen worden, maar zullen die orkanen wel sterker zijn en meer vernieling zaaien.
Tot nog toe hadden de klimaatmodellen voor de regio voorspeld dat er deze eeuw minder orkanen zouden ontstaan, maar de modellen waren niet geavanceerd genoeg om orkanen van categorie drie of hoger te simuleren. In hun studie hebben de Amerikaanse wetenschappers die modellen gecombineerd met modellen om orkanen te voorspellen. Zo slaagden ze er in ook stormen van categorie drie tot vijf te simuleren.

Sterkere orkanen


Uit het onderzoek blijkt dat stormen van categorie vier en vijf zullen verdubbelen in frequentie en dat nog sterkere stormen, met windsnelheden tot 234 kilometer per uur, zelfs zullen verdrievoudigen. Bij elke stijging in categorie verdubbelt de schade die een storm veroorzaakt.
Dat zijn sombere vooruitzichten voor het al zwaar getroffen Haïti, maar ook voor de aangrenzende Dominicaanse Republiek, de Bahama’s en de Amerikaanse kust.
Toch waarschuwen de onderzoekers meteen dat met dit onderzoek het laatste woord nog niet gevallen is. Ze hebben nood aan sterkere computers om de simulaties nog te verfijnen en realistischer te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.