Haïti, nog een regimewissel in de puree

Terwijl het geweld in Irak opflakkert als nooit tevoren, gaat het ook met de regimewissel in Haïti van kwaad naar erger. Washington beseft dat er dringend extra troepen nodig zijn om de verkiezingen van de komende maanden nog enig kans op slagen te geven. De chaos op het eiland is een stuk groter dan vóór de door de VS gesteunde coup tegen president Jean-Bertrand Aristide.De VN-Veiligheidsraad moet volgende week het mandaat van zijn vredesmissie op Haïti verlengen. De Minustah-missie krijgt de gewapende bendes van ex-soldaten, misdaadsyndicaten en aanhangers van de afgezette president Jean Bertrand Aristide niet onder controle. Vorige zaterdag vonden bijvoorbeeld alleen al in de hoofdstad Port-au-Prince elf ontvoeringen plaats,.

Over vier maanden begint de eerste van een hele reeks stembusgangen die Haïti naar de democratie moeten voeren. De VN-Veiligheidsraad had gehoopt dat drie miljoen Haïtianen zich intussen geregistreerd zouden hebben voor de verkiezingen. Maar door de toegenomen onveiligheid hebben nog maar 65.000 mensen ingetekend.

Het stijgend aantal bootvluchtelingen dat het eiland probeert te ontvluchten is een andere indicatie van de ellende die de Haïtianen teistert. De Amerikaanse kustwacht stuurde in mei 400 Haïtiaanse vluchtelingen terug. Dat is twee keer meer dan het gemiddelde van 200 dat sinds januari werd opgevist. Tijdens de eerste tien dagen van juni pikte de kustwacht meer dan 300 wanhopige bootvluchtelingen op.

De bootvluchtelingen zwermen langs alle kanten uit en zetten koers naar plaatsen waar ze vroeger nooit heen gingen, zegt Jocelyn McCalla, de directeur van de National Coalition for Haitian Rights (NCHR) in New York. St. Kitts, Dominica, Barbuda en zelfs de Maagdeneilanden, de Bahamas en Jamaica.

Secretaris-generaal van de VN Kofi Annan en de Amerikaanse regering vragen dat de Veiligheidsraad Minustah met tien procent meer manschappen versterkt – nu telt de vredesmacht 7.400 soldaten en agenten. De Amerikaanse president George W. Bush wil zelf 500 soldaten sturen naar Haïti. Te weinig en te laat, zegt de International Crisis Group (ICG). De politiemacht van Minustah moet 3.000 man krijgen bovenop de 1.300 agenten die er nu zijn. Er moeten ook minstens 1.000 extra blauwhelmen komen, becijferde de ICG.

De Veiligheidsraad moet de omvang en het mandaat van de missie fors uitbreiden, anders dreigt Haïti voor altijd een ‘mislukte staat’ te worden, zegt Mark Schneider van ICG Washington. Wij geloven dat de periode van transitie voorbij is.

Er moet ook dringend duidelijkheid komen over de schuld van politieke prominenten als voormalig premier Yvon Neptune. Die zit al elf maanden vast zonder vorm van proces. Twee maanden geleden pas werd Neptune beschuldigd van medeplichtigheid aan moordpartijen in St. Marc. Die gebeurden tijdens de legeropstand die Aristide uiteindelijk op de vlucht joeg. Neptune is in hongerstaking uit protest tegen het uitblijven van zijn proces.

Schneider ziet alvast één positieve ontwikkeling: het vertrek van minister van Justitie Bernard Gousse, afgelopen woensdag. Gousse gebruikte zijn mandaat bijna uitsluitend om Neptune en andere leiders van Aristides partij Lavalas aan te pakken. De Amerikaanse regering is te lang blind geweest voor de ernst van de situatie en ook nu nog oefent ze niet genoeg druk uit, zegt Schneider.

McCalla van de Haïtiaanse mensenrechtengroep NCHR gelooft dat de aanbevelingen van de ICG niet ver genoeg gaan. Niet alleen de Haïtiaanse politiemacht moet overgenomen worden, dat geldt ook voor de regering. Haïti moet onder curatele van de VN komen en de verkiezingen moeten worden uitgesteld. Laten we het gewoon toegeven: premier Gerard LaTortue kan het tij niet meer keren. (MM/PD)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift