Haïti ondertekent EPA

Haïti heeft een EPA (Economisch Partnerschapsakkoord) met de Europese Unie ondertekend. Het parlement moet de ondertekening enkel nog ratificeren.
  • Lies Dewallef Ha Lies Dewallef
Samen met veertien andere landen van de Caraïben heeft Haïti voortaan een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie, maar volgens Jos Willems, die al twee jaar in Port-au-Prince woont als communicatieverantwoordelijke van een lokale organisatie, heeft de Haïtaanse regering van eerste minister Bellerive een breed netwerk van middenveldorganisaties voorbijgestoken.
De ratificering van het partnerschapsakkoord kan in een volgende legislatuur gebeuren, in februari zijn er parlementsverkiezingen in het land.
Volgens Willems wijst het geknoei bij de voorbereidingen van die verkiezingen erop dat de voorstanders van de EPA’s als winnaars uit de bus zullen komen.

Vrijhandelszone


EPA’s (Economische Partnerschapsakkoorden) zijn akkoorden die de Europese Unie wil afsluiten met de ACS-landen (de landen van Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan). Het probleem met de EPA’s is dat sommige van de economisch zwakste landen van de wereld in één vrijhandelszone belanden met de EU, een der sterkste handelsblokken ter wereld.
De landen in zuidelijk Afrika staan bijvoorbeeld erg afkerig tegenover zo’n vrijhandelsakkoord met de Europese Unie. Enkel Botswana heeft al een interimakkoord met de Europese Unie ondertekend. Angola en Zuid-Afrika staan erg afkerig tegenover de akkoorden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.