Haïti staat voor sloopwerken van de eeuw

Er is al veel geld en technische hulp beschikbaar voor de wederopbouw van Haïti, maar eerst moet nog een ander titanenwerk worden volbracht: de sloop. Volgens experts moeten er een kleine 250.000 beschadigde huizen worden afgebroken, wat naar schatting 750 miljoen euro gaat kosten.
De internationale bouw-, logistiek- en vervoersbedrijven staan al in de rij. Nu de Haïtiaanse leiders hebben aangekondigd 10 miljard euro te steken in de wederopbouw, is iedereen naarstig op zoek naar Haïtiaanse partners om toegang te krijgen tot de juiste connecties die de cheques mogen uitschrijven.
Het Rode Kruis heeft de bouwtekeningen voor eenvoudige houten huizen klaarliggen, maar het ontbreekt de organisatie aan één ding: ruimte om te bouwen. Voordat de Haïtianen hun land, en vooral hun hoofdstad, kunnen herbouwen, moet er worden gesloopt.

Stadions


“Ik heb de president horen zeggen dat volgens ingenieurs duizend afvaltrucks duizend dagen moeten werken om het puin te ruimen, maar ik ben er niet zeker van dat ze weten hoe groot de berg is”, zegt Leslie Voltaire, als architect en diplomaat lid van het wederopbouwteam.
Volgens snelle schattingen van de VN is er 25 tot 70 miljoen kubieke meter puin, genoeg om 15 tot 40 olympische stadions tot de nok toe te vullen.
Als een vrachtwagen 8 kuub betonpuin per rit kan afvoeren, zijn er 8 miljoen ritten nodig, dwars door de wirwar van de nauwe hoofdstedelijke steegjes naar afvalbergen buiten de stad die er nog niet zijn.
“Hoe lang duurde het om de Twin Towers op te ruimen, na 11 september? Dat duurde twee jaar en het was in New York City. Wij zitten in Port-au-Prince, en onze regering heeft geen geld.” Dat zegt Philippe Cineas, directeur-generaal van Haiti Blocs, een betonbedrijf dat intussen vijf terreinen heeft schoongeveegd, inclusief een bankgebouw “waar we heel langzaam en voorzichtig moesten werken, omdat ze de kluis nog niet hadden gevonden”.
Prioriteit ligt nu bij een handjevol belangrijke gebouwen, zoals scholen, ziekenhuizen en regeringsgebouwen, waar nog veel mensen onder begraven kunnen liggen, plus een paar grote gebouwen die op instorten staan. Nog weinig huiseigenaren zijn met het uitgraven begonnen.

Beloften


Over de 750 miljoen euro moet eind deze maand worden gesproken op de VN-donorconferentie. De grote beloften zijn vaak snel na een ramp binnen, zegt Jeffrey Sachs, directeur van het Earth Institute en VN-consultant, maar de concrete hulp druppelt uiteindelijk langzaam binnen. De regering heeft geen capaciteit om twintig of meer complexe donororganisaties achter de broek te zitten.
Waar Haïti nu bovendien behoefte aan heeft, zeggen organisaties, is de bouw van degelijke huizen, zodat er niet - net als na de tsunami in Azië in 2004 - haastig huisjes uit de grond worden gestampt om mensen onderdak te bieden, die vervolgens niet bestand zijn tegen de overstromingen en orkanen die de regio regelmatig teisteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.