Haïti verbiedt nieuwe adopties

Haïti heeft nieuwe adopties van kinderen tijdelijk verboden. Zaterdag verklaarde de Haïtiaanse minister van Informatie tegenover het Duitse persbureau DPA dat alleen adopties worden afgerond die al in gang gezet zijn voor de aardbeving.
Het verbod komt nadat de VN-Kinderorganisatie Unicef vrijdag waarschuwde voor kinderhandel en misbruik. Sinds 12 januari zijn volgens Unicef vijftien kinderen verdwenen uit ziekenhuizen in Haïti.
Unicef liet vrijdag in een verklaring weten dat eerst alles in het werk gesteld moet worden om kinderen te herenigen met familie. “Alleen als dat onmogelijk blijkt, en na een fatsoenlijke screening, kunnen permanente alternatieven zoals adoptie overwogen worden door de betreffende autoriteiten”, zei Unicef-directeur Ann Veneman in een verklaring. “Bij sommige kinderen was de screening voor internationale adoptie al rond voor de aardbeving. In die gevallen heeft het voordelen om ze zo snel mogelijk naar hun nieuwe thuis te brengen.”
Verschillende landen, waaronder Nederland, Duitsland, Spanje, Canada, de VS en Frankrijk, hebben versnelde procedures in gang gezet om kinderen uit Haïti te adopteren. Het gaat in die gevallen om kinderen die de gebruikelijke procedure al bijna helemaal doorliepen en waarvan de adoptieouders al bekend waren voor de aardbeving.
Frankrijk telt het hoogste aantal Haïtiaanse adoptiekinderen. Vorig jaar werden zeshonderd kinderen geadopteerd. In 2008 waren dat er meer dan zevenhonderd. In de komende weken worden er 276 kinderen uit Haïti opgehaald.

Kwetsbaar


Plan International, een van de oudste organisaties ter wereld op het gebied van kinderrechten, deelt het standpunt van Unicef. “Kinderen zijn bij rampen erg kwetsbaar en soms is het niet meteen duidelijk of er nog ouders of verwanten leven. Dus moet er extra controle zijn. Het ergste wat we kunnen doen, is de kinderen weghalen uit hun omgeving en het contact verliezen, of ze bij een nieuw gezin plaatsen waar ze zich gaan hechten, terwijl hun familie nog naar ze op zoek is”, zegt Rosemary McCarney van Plan Canada.
Voor de aardbeving had Haïti al problemen met kinderhandel. Uit een VN-rapport blijkt dat jaarlijks 2000 kinderen naar de Dominicaanse Republiek worden gesmokkeld, vaak met toestemming van de ouders.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.