Haïti: Verkiezingsvooruitzichten

Zondag trekken de Haïtianen opnieuw naar de stembus. Ze kiezen een nieuw parlement, een deel van de senaat, maar vooral een nieuwe president. Zijn geloofwaardige verkiezingen mogelijk in dit humanitaire rampenjaar in Haïti?

Meer dan 1.3 miljoen Haïtianen leven nog steeds in tentenkampen nadat de aardbeving van januari hun dakloos maakte. Hun zoektocht naar voedsel en huisvesting, problemen door gebrekkige sanitaire en sociale voorzieningen en angst voor de cholera-epidemie die het land momenteel volop treft, zijn waarschijnlijk dringender dan de keuze voor een nieuwe president.

Bovendien gelooft een groot deel van de bevolking niet meer in een eerlijk verkiezingsproces. Ze steunen wie met geld of kleding over de brug komt, toont een documentaire op Al Jazeera. ‘Zij [de aanhangers van kandidaat Jude Celestin] zijn hier voor het geld. Ik ben hier voor het geld. We zeggen niet dat hij een goede kandidaat is, maar we moeten eten’.

‘De natie is niet in stemming voor een verkiezing’, zei kandidaat Leslie Voltaire, voormalig minister, die net als een aantal andere kandidaten (Gérard Blot, Garoau Laguerre, Josette Bijou en Wilson Jendy) de verkiezingen graag wil uitstellen tot de ernst van de epidemie wat afgenomen is.

Lut Faber, hoofd van de EU-missie in Haïti is het daar niet mee eens. Zij ziet ‘geen obstakels voor een verkiezing op 28 november’. ‘De recente manifestaties tegen MINUSTAH komen voort uit frustratie en gebrek aan communicatie’, aldus Faber, die daar nog aan toevoegt dat cholera, een bacterie die zich verspreidt via besmet water, niet besmettelijk is in mensenmassa’s.

Internationale aanwezigheid


De Europese Unie geeft vijf miljoen euro en stuurt een team van zeven verkiezingsexperts om de verkiezingen mee in goede banen te leiden en zijn dus tegen een uitstel. Dit EU-team heeft echter geen overzicht over de situatie in het hele land en is daarom geen officiële verkiezingswaarnemer.

Die rol is weggelegd voor een gemeenschappelijke missie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Caribische Gemeenschap (CARICOM). Hun geloofwaardigheid bij de Haïtiaanse bevolking werd echter al aangetast in augustus toen de secretaris van de OAS de verkiezingen geloofwaardig noemde. Colin Granderson, hoofd van de missie in Haïti zei vorige week nog eens dat alles volgens planning verloopt.

Ondanks hevige protesten tegen de VN-aanwezigheid (die ondermeer de cholera-uitbraak verweten wordt), zal de VN-missie zondag instaan voor de veiligheid en logistieke en technische ondersteuning. Edmond Mulet, hoofd van MINUSTAH verklaarde gisteren in een persconferentie dat hij succesvolle, ‘vrije, eerlijke en geloofwaardige’ verkiezingen verwachtte en dat de veiligheidstroepen voldoende voorbereid zijn op eventueel geweld.

Net omdat de internationale gemeenschap de verkiezingen, die volgens een deel van de bevolking eigenlijk alweer ongeloofwaardig zijn, blijft steunen en legitimeren, jagen ze de bevolking tegen hen in het harnas, schrijft Joris Willems deze maand in MO*.

De kandidaten


De verkiezingsraad (CEP) overigens ook allesbehalve geloofwaardig is en meermaals van partijdigheid (ten voordele van INITE, de eenheidspartij van de huidige president Preval, beschuldigd werd, liet 19 (van de 34) kandidaten toe in de race naar het presidentschap. Opvallendste afvaller was ongetwijfeld Wyclef Jean. Tussen de overblijvers is er geen duidelijke favoriet, zodat we waarschijnlijk op een tweede ronde in januari afstevenen.

De kandidaat met het grootste budget en de meest alomtegenwoordige campagne is alvast INITE-kandidaat Jude Celestin, aldus Al Jazeera. Hoewel hij momenteel een grote aanhang heeft, beweren tegenstanders dat hij die aanhang koopt en dat ze daarvoor nog niet echt voor hem stemmen. Ook het feit dat hij de kandidaat van Preval is, die toch veel kritiek krijgt over zijn aanpak van de aardbeving en de cholera-epidemie, kan hem veel stemmen kosten.

Een andere kanshebber, en mogelijk Haïti’s eerste vrouwelijke president is Mirlande Manigat, die als prominente oppositiefiguur strijdt voor onderwijs voor iedereen. Ze komt op voor de Rassemblement des Démocrates Nationaux Progressistes (RDNP) en heeft de steun van een relatief grote en invloedrijke groep in het parlement.

Andere kandidaten waar zeker rekening mee moet worden gehouden zijn Jacques-Edouard Alexis, voormalig eerste minister en oorspronkelijk door Preval naar voren geschoven: Michel ‘Sweet Mickey’ Martelly, een populaire artiest zonder politieke ervaring, maar met opvallend veel steun van vooral jongeren; Jean-Henry Ceant, bekende advocaat gesteund door een deel van de aanhang van de populaire (en verbannen) ex-president Aristide wiens eigen partij Fanmi Lavalas niet mag opkomen en Charles-Henri Baker, zakenman die derde werd in de vorige verkiezingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.