'Haïtiaanse politie slacht burgers af, VN laten begaan'

De VN-vredesmacht Minustah en de Haïtiaanse politie terroriseren de bevolking van Haïti. Dat zeggen een dozijn Amerikaanse mensenrechtengroepen, advocaten en activisten in een petitie gericht aan de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Ze vragen dat de OAS tussenbeide komt.

De petitie, deze week ingediend bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, hekelt de rol van Brazilië en de Verenigde Staten op Haïti. De Minustah, zo’n 7000 Braziliaanse blauwhelmen sterk, wordt beticht van medeplichtigheid aan tientallen moorden op ongewapende Haïtiaanse burgers sinds eind 2004. Die werden volgens de mensenrechtengroepen uitgevoerd door de Haïtiaanse nationale politie (PNH), die getraind en bewapend wordt door de VS.

De Haïtiaanse burgers zouden het slachtoffer zijn van raids door de blauwhelmen en de politie in de arme wijken van de hoofdstad Port-au-Prince. De inwoners daar zijn grotendeels trouw gebleven aan de afgezette president Jean-Bertrand Aristide en zijn partij Fanmi Lavalas. Officieel heet het dat de raids gericht zijn tegen gewapende bendes in de arme wijken, maar onder de slachtoffers figureert een lange lijst van ongewapende mannen, vrouwen en kinderen, stelt de petitie.

In de klacht is sprake van 13 incidenten tussen september 2004 en eind augustus 2005. Het meest bekende voorval is de raid van 6 juli door Minustah-troepen in Cite Soleil, een wijk in Port-au-Prince. Volgens de mensenrechtengroepen kwamen daarbij 63 mensen om, onder wie 20 vrouwen en kinderen. De VN stelden een onderzoek in.

Een maand later zouden PNH-agenten vier slachtpartijen hebben aangericht in verschillende wijken van Port-au-Prince met de hulp van burgerlijke ‘attachees’, gewapend met machetes. Op 20 augustus onderbraken ze een voetbalmatch, verplichtten ze de toeschouwers om op de grond te gaan liggen en executeerden ze een niet nader genoemd aantal ‘bandieten’ die door informanten werden aangewezen. De Minustah ondernam niets om tussenbeide te komen, beweren de mensenrechtengroepen.

In veel gevallen gaat het niet om collaterale schade, zoals dat heet, maar om mensen die moedwillig in het vizier genomen worden, zeggen de auteurs van de petitie, onder wie de National Lawyers Guild, Global Exchange en het Institute for Justice and Democracy.

Minustah moet de Haïtianen beschermen, maar de troepen nemen actief deel aan terreurcampagnes gericht tegen de Haïtiaanse bevolking, zegt Kasey Corbitt, een advocaat van de National Lawyers Guild. En ze knijpen een oogje dicht voor de gruweldaden die de politie pleegt samen met ex-militairen.

Het hoofd van de VN-missie, Gabriel Valdes, bevestigt dat hij rapporten heeft ontvangen van executies door PNH-agenten en klachten over Minustah zelf. Het onderzoek loopt nog, zegt Valdes. (MM/ADR)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift