Haïtiaanse vrouwen sneller slachtoffer mensenhandel

De aardbeving in januari op Haïti heeft ervoor gezorgd dat vrouwen en meisjes in het land een groter risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel, waarschuwen activisten.
“Het verschijnsel is veel zichtbaarder geworden sinds de aardbeving die ervoor zorgde dat veel mensen ontheemd raakten”, zegt Bridget Wooding, onderzoeker aan de Latijns-Amerikaanse Faculteit voor Sociale Wetenschappen (Flacso) in de Dominicaanse Republiek en gespecialiseerd in immigratie. “Vrouwen en meisjes zijn kwetsbaarder geworden voor mensenhandel.”
De Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste bestemmingen voor Haïtiaanse immigranten. Er leven naar schatting tussen 500.000 en 800.000 Haïtiaanse en mensen van Haïtiaanse afkomst in de VS en tussen 1 en 2 miljoen in de Dominicaanse Republiek.

Grensbewaking


Vrouwen op Haïti lopen het risico op “gedwongen prostitutie, verkrachting en pornografie”, zegt Mesdieu Guylande, een Haïtiaanse expert van de Coalitie Tegen Handel in Vrouwen in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied (Catw-Lac).
De situatie op Haïti kwam aan de orde tijdens de Tweede Latijns-Amerikaanse Conferentie over Mensenhandel deze week in Puebla (Mexico).
Op 12 januari werd Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Er vielen 220.000 doden en tienduizenden mensen werden gedwongen in opvangkampen te wonen.
Na de aardbeving voerde de VN-missie (Minustah) op Haïti, die al sinds 2004 in het land is, de bewaking aan de grens met de Dominicaanse republiek op. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek zetten tussen 2003 en 2008 jaarlijks ongeveer 20.000 Haïtianen het land uit, blijkt uit overheidscijfers.

Geen veroordelingen


“We hebben bewijs dat er meer mensen illegaal de grens overgaan of worden verhandeld. Dat zien we bijvoorbeeld aan het aantal kinderen dat bedelt in de straten van Santo Domingo”, zegt Wooding, medeauteur van het boek ‘Needed but Not Wanted’, over Haïtiaanse immigratie naar de Dominicaanse Republiek.
Voor de aardbeving gingen er op Haïti al 500.000 kinderen niet naar school. Het land telt ongeveer 9,5 miljoen inwoners.
Sinds 2007 is in de Dominicaanse Republiek niemand veroordeeld voor mensenhandel en smokkel, blijkt uit het rapport Trafficking in Persons 2009 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Op Haïti is dat niet veel anders. Het land ratificeerde internationale verdragen op het gebied van mensenhandel, maar trad er niet tegen op. “Het strafrechtsysteem is kwetsbaar en de rechtspraak is niet onafhankelijk en onbetrouwbaar. Dat werkt in het voordeel van de handelaars”, zegt Guylande.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.