Haïtianen in VS willen beschermde status

De Amerikaanse president Obama heeft honderd miljoen dollar noodhulp beloofd voor Haïti en schort de deportatie van illegale Haïtiaanse immigranten uit de VS op. Mensenrechtenorganisaties vinden dat de Amerikaanse overheid Haïtiaanse vluchtelingen in het land eindelijk een beschermde status moet gunnen.
De VS stomen in totaal vijfduizend militairen klaar voor Haïti en hebben twee marineschepen gestuurd, volgens Obama “een van de grootste humanitaire operaties in onze recente geschiedenis.” Illegale Haïtiianen in de VS, die op de lijst stonden om uitgewezen te worden, mogen voorlopig blijven van de regering-Obama.  
Voor een aantal politici en organisaties gaat dat echter niet ver genoeg. Ze hopen al lang dat de Haïtianen in de VS moeten kunnen genieten van het “tijdelijke beschermd statuut” (TPS). De status wordt toegekend aan vluchtelingen die niet terug kunnen naar hun land door natuurrampen of oorlog. Momenteel kunnen vluchtelingen uit El Salvador, Honduras, Nicaragua, Somalië en Soedan het statuut aanvragen.

Teleurgesteld


De naar schatting 125.000 illegale Haïtiaanse immigranten in de VS vragen al lang om het TPS-statuut, wegens de politieke turbulentie en instabiliteit in hun land. “TPS is een belangrijk thema, en eerlijk gezegd zou de regering-Obama daar al iets ondernomen moeten hebben. Haïti voldoet aan alle voorwaarden. We waren wat teleurgesteld toen Obama dit niet meteen aanpakte toen hij aan zijn ambtstermijn begon”, zegt Daniel Erikson van Inter-American Dialogue, een denktank in Washington.
“Er is een diepgewortelde vrees voor alles wat kan leiden tot een golf van vluchtelingen uit Haïti naar de VS, maar op dit moment moet dat risico afgewogen worden tegen de enorme noden van de bevolking in Haïti. Het zou onmenselijk zijn om dertigduizend Haïtianen te deporteren nu Haïti duidelijk aan de voorwaarden van TPS voldoet.”
De onrust nam de voorbije decennia toe in Haïti, maar de regering-Obama hoopte dat ze het land er bovenop kon helpen. In 2009 maakten de VS nog 287 miljoen dollar vrij voor Haïti, en in 2010 was 292,8 miljoen dollar voorzien. Haïti is voor ongeveer 80 procent van het bruto binnenlands product afhankelijk van buitenlandse hulp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.