Halalvlees in het rusthuis?

Meer dan een derde van de Brusselse 65-plussers is van allochtone afkomst. ‘Nochtans bereiken de professionele zorgverstrekkers die doelgroep amper’, zegt Herwig Teugels van Kenniscentrum Woonzorg Brussel. ‘We moeten dringend grondig nadenken over hoe we ouderen met een andere culturele achtergrond binnen de huidige zorgstructuren kunnen integreren’, aldus Teugels.

‘Allochtone ouderen beleven het ouder worden op een andere manier dan autochtone ouderen’, zegt Ibrahim Yerden, cultureel antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Yerden zijn er ook onder allochtonen verschillen.

Bij Marokkanen, Turken en Algerijnen staat familiezorg of mantelzorg centraal. ‘Die ouderen voelen schaamte als hun kinderen niet voor hen willen zorgen. Wie in een rusthuis verblijft, is zielig. Voor kinderen is het zelfs taboe om met hun ouders over professionele zorg te praten. Bovendien voelen de kinderen zich vaak schuldig als ze hun ouders niet kunnen helpen’, zo ondervond Yerden.

Overbelast

Nochtans is het voor kinderen die werken en een eigen gezin hebben niet eenvoudig om hun ouders te verzorgen. ‘De mantelzorgers voelen zich overbelast’, klinkt het. Maar de huidige zorgstructuren zijn niet aangepast aan de noden van allochtone ouderen. De communicatie tussen ouderen en zorgverstrekkers is een eerste probleem. Een tweede probleem is de voedselzorg. Halalvlees serveren blijkt dikwijls moeilijk. Ten slotte stellen allochtone ouderen andere eisen aan persoonlijke verzorging. ‘Voor Marokkaanse en Turkse mannen is het bijvoorbeeld niet evident dat een vrouw hen wast’, zegt Yerden.

Receptenboek

‘Het receptenboek “Hoe om te gaan met allochtone ouderen” bestaat niet’, vertelt David Talloen, auteur van het boek “Zorg voor allochtone ouderen”. ‘Succesvol werken met allochtone ouderen kan enkel via interactie en dialoog.’ Volgens Talloen mogen we niet blijven steken in grote culturele en ideologische discussies. We moeten vooral zoeken naar een oplossing die praktisch haalbaar is.

Talloen benadrukt dat allochtone ouderen niet fundamenteel anders zijn dan autochtone ouderen. ‘Alle ouderen hebben behoefte aan een plaats waar ze zichzelf, hun verleden en hun vertrouwde mensen kunnen terugvinden. Enkel de concrete invulling van de zorgbehoefte is verschillend.’

Meer klanten

In Nederland is dat besef al dieper doorgedrongen. Jan Booij, directeur van een adviesbureau voor interculturele zorg, bekijkt de integratie van allochtone ouderen in de zorgsector vanuit managementperspectief. ‘Zowel de top van een organisatie als de medewerkers die het dichtst bij de ouderen staan, moeten aandacht hebben voor de individuele vragen en behoeften van allochtonen’, oppert hij. Klantgerichter werken zorgt volgens Booij voor meer – allochtone- klanten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.