Hallo satelliet: Hier spreekt men Russisch

Ivan heeft een Russische winkel in Mechelen. Hij is eigenlijk een Wit-Rus, maar voelt zich heel erg betrokken bij de Russische taal en het Russische volk, een gevolg ongetwijfeld van het feit dat hij opgroeide in Sovjettijden, toen de “broederschap tussen de volkeren” het fundament van de staat vormde.
Overigens, vindt Ivan, zouden Belgen er niet slecht aan doen om ook eens te proberen hun staat te baseren op vriendschap, in plaats van op verschil.
Ivan heeft een levendige belangstelling voor alles wat politiek aangaat, zeker als het zijn geboorteland betreft. Hij is een gepassioneerd kijker van zowel Russische, Wit-Russische als Amerikaanse satellietzenders.
Hij vergelijkt graag de berichtgeving op de Engels- en de Russischtalige BBC, bijvoorbeeld. En zijn voorkeur gaat bijna altijd uit naar de Russische uitzendingen. Dat heeft minder te maken met de kwaliteit van het nieuws dan met zijn nostalgie en patriottisme. Zijn kinderen, zegt Ivan met spijt, kijken liever naar Vlaamse zenders.
Ook andere Russen die migreerden zitten vele uren voor de buis, op zoek naar nieuws en beelden uit het land dat ze achterlieten. Vaak lijken ze meer betrokken bij het politieke nieuws van “thuis” dan hun landgenoten ginds. De eerste bron van informatie blijft de regeringsgezinde Russische openbare omroep, waar je zowel nieuws als soaps vindt.
Daarnaast wordt er gezapt naar Rossia (de op één na populairste zender van Rusland), STS Entertainment TV, de cultuurzender Kultura, Muz-TV (de Russische versie van MTV), en Russia Today, de eerste Engelstalige zender in Moskou.
Sommige satellietzenders geven gebruikers de mogelijkheid om opgenomen nieuwsuitzendingen te bekijken. Maar hoe langer hoe meer stellen de zenders zelf hun uitzendingen via internet ter beschikking. Tot grote vreugde van de Russischtaligen, uiteraard, want dat is een stuk goedkoper dan satelliet-tv, het aanbod is groter en gevarieerder én je kunt kijken op het moment dat jou het best uitkomt.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2751   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift