"Hamas talibaniseert Gaza"

Het islamistische Hamas wordt er door de Palestijnse Autoriteit van beschuldigd de Gazastrook te talibaniseren. Op school mogen jongens en meisjes straks niet meer in dezelfde klas zitten.

  • Mohammed Omer/IPS Scholen in Gaza halen jongens en meisjes al vroeg uit elkaar. Mohammed Omer/IPS

Als gevolg van een nieuwe wet van Hamas zullen mannelijke leraren vanaf september niet langer les kunnen geven aan meisjes. Jongens en meisjes zullen vanaf hun negende niet langer samen school mogen lopen.

De wet geldt voor alle 690 scholen in Gaza, die samen 466.000 leerlingen tellen. Ook de 7 procent privéscholen, waaronder de christelijke scholen, ontsnappen er niet aan. Daar bestond gemengd onderwijs tot op zekere hoogte. Die moeten nu op zoek naar geld om hun gebouwen aan te passen.

De wet verbiedt scholen ook hulp te aanvaarden van Israël, hulp die bedoeld was om de relaties tussen beide gebieden te normaliseren.

Achter op de motorfiets

Eerder dit jaar had Hamas een “deugdencampagne” gelanceerd, gericht op de verspreiding van de sharia en de bestrijding van “westerse kleding en westers gedrag”. Vrouwen mogen niet langer achter op de motorfiets, ze mogen geen waterpijp roken in het openbaar en koppels op straat werden ondervraagd door de veiligheidsdiensten van Hamas.

Mannelijke kappers mogen niet langer vrouwen kappen. Vrouwelijke atleten mochten niet meedoen aan een marathon van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), waarop de organisatie de wedstrijd afgelastte en naar Ramallah verplaatste.

Op de Westelijke Jordaanoever bestaat geen wet die jongens en meisjes van elkaar scheidt op school. Niettemin is er, op enkele private en christelijke scholen na, overal gendersegregatie op de middelbare school. Maar de keuzemogelijkheid is belangrijk voor veel Palestijnen en de manier waarop Hamas bij wet vastlegt hoe je een goede moslim moet zijn, wordt gezien als het doordrukken van de politieke agenda van de islamistische organisatie.

Islamisering van Gaza

“Dit is belachelijk. Wat is er nu mis mee dat jongens en meisjes samen les krijgen?” zegt Rana Atta van het Technisch Comité voor Vrouwenzaken in Ramallah op de Westoever. “Als moslim en als ouder wil ik de keuze hebben om mijn kind naar een gemengde of niet-gemengde school te sturen.”

Atta, die een hoofddoek draagt, zegt dat de nieuwe wet niet alleen de mensenrechten schendt maar ook indruist tegen de geest van een onderwijs dat gendergelijkheid en een inclusieve samenleving aanmoedigt.

“Hamas is langzaam bezig met een islamisering van Gaza”, zegt Samir Awad, politiek analist van de Birzeit-universiteit bij Ramallah. “Dat proces is niet grondwettelijk, en het is ook niet populair bij de inwoners van Gaza. Ze zijn zelfs zo ver gegaan dat ze de Palestijnse deelnemer aan Arab Idol hebben gedreigd met juridische actie omdat hij zich illegaal en immoreel zou hebben gedragen.”

Volgens Awad maken deze recente ontwikkelingen de kloof tussen de Westoever en Gaza nog groter.

LEES OOK

© Bilal Lamarti
De Palestijnse circusschool en Circus Zonder Handen in Molenbeek deden moeilijke evenwichtsoefeningen boven de afgrond aan vooroordelen die over hun jonge deelnemers bestaan.
© ‘Amer ‘Aruri
In het Israël van Benjamin Netanyahu’s rechts-religieuze coalitie lijkt een vredevolle uitkomst voor de Palestijnse kwestie verder af dan ooit.
Official White House Photo by Shealah Craighead (CC BY 2.0)
De vliegtuigvlucht waarin de Amerikaanse president Trump en zijn gevolg zaten, was de eerste directe vlucht Riyad - Tel Aviv ooit, tenminste in vol daglicht.
© REUTERS/Mohamad Torokman
Vandaag beginnen zo’n 1.600 Palestijnen in Israëlische gevangenissen aan de drieëndertigste dag van een collectieve hongerstaking.