"Hamas verandert Gaza geleidelijk in islamitische staat"

Inwoners van Gaza zitten tussen hamer en aambeeld. Terwijl Israël de kust blokkeert, ondergraaft de Hamas-regering de burgerlijke en politieke vrijheden. Het lijkt op een campagne om Gaza traag maar zeker te islamiseren.
Vorige week vielen speurders van Hamas verschillende winkels binnen om kledij met “immorele” opschriften in beslag te nemen. Katoenen T-shirts uit Gaza-stad waarop ‘Porn Man Clothing’ te lezen staat, werden geconfisqueerd. De politie pakte ook de fabrikanten op voor ondervraging. Onderzoekers lieten weten dat er klacht zal worden ingediend op grond van immoraliteit.
Vorige week nog kwam er een verbod voor vrouwen op het roken van waterpijp in het openbaar. Volgens de Hamas-autoriteiten strookt dat niet met de “Palestijnse tradities en waarden”. “Ik moest lachen toen ik het nieuws hoorde”, vertelt Riham Abdul Karim, een correspondente bij Middle East Broadcasting (MBC). “Je mag mensen niet dwingen om tegen hun wil bepaalde tradities te volgen. Gaza is reeds een conservatieve samenleving, en mensen kunnen zelf uitmaken welk gedrag ze goedvinden.”

Pragmatisch


“Hamas is eigenlijk erg slim en pragmatisch. Dit is Iran niet. Het lijkt erop dat ze gestaag de islamisering van Gaza doorvoeren, maar op zo’n manier dat het volk zich geleidelijk aanpast en zonder dat het internationaal weerslag vindt”, zegt Abdul Karim.
“Het lijdt geen twijfel dat Hamas werkt aan groot project om Gaza te islamiseren, en wel om verschillende redenen”, verklaart hoogleraar Samir Awad van de Birzeit-universiteit nabij Ramallah. “Enerzijds om moslimextremisten van groepen als Jayish Al-Sunna in Gaza af te blokken. Anderzijds wil Hamas aan de vijanden van Fatah bewijzen dat het succesvol de islamitische staat kan installeren in Gaza, om zo aanhangers op de Westoever te winnen en twijfelende inwoners van Gaza over de streep te halen.”
“Hamas wil niet langer de schijn ophouden als het op Fatah en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) aankomt. Het begon met verbale kritiek tegen hun aartsvijanden, maar nu gaan ze over op arrestatie en opsluiting van Fatah-activisten en het verbannen van politieke oppositie”, aldus Awad. Politieke bijeenkomsten van de oppositie zijn gewelddadig verstoord, soms met bloedige gevolgen. Bij zo’n incident raakte recent een tienjarige zwaar gewond door een verdwaalde kogel.

Kranten


Het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR) in Gaza meldt dat er enkele maanden geleden vijf ngo’s de veiligheidsdiensten over de vloer kregen. Hun bezittingen werden in beslag genomen. De reden voor de invallen zouden de politieke banden van de groepen zijn, menen critici.
Het PCHR vraagt ook dat zowel dat de regering van Mahmoud Abbas op de Westoever als de Hamas-autoriteiten de beperkingen opheffen op de distributie van kranten vanuit de oppositie. Weken geleden maakten de Israëlische autoriteiten bekend dat ze de levering zouden toelaten in Gaza van verschillende kranten gedrukt op de Westoever, als onderdeel van de versoepeling van de blokkade.  Maar wanneer distributeurs uit Gaza de kranten wilden ophalen bij Hamas, kregen ze te horen dat de kranten verboden waren in Gaza. 
Intussen gaat de arrestatie, opsluiting en vermoedelijke mishandeling van Fatah-aanhangers onverminderd voort. Volgens Hamas is dit een reactie op de opsluiting en mishandeling van honderden van haar volgelingen op de Westoever. Het PCHR bericht dat de paspoorten geconfisqueerd werden van Fatah-activisten die Gaza wilden verlaten.
“De huidige situatie belooft weinig goeds voor de eenheid van de Palestijnen”, zegt Awad.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift