Hamma Bouni, vluchtelingenkamp Smara

Al drieëndertig jaar wachten Sahrawi vluchtelingen in kampen op een oplossing voor hun land, de Westelijke Sahara. Hopelijk versnelt de bijeenkomst van de VN-Commissie voor dekolonisatie in oktober het lang verwachte referendum. oplossing.
Hamma Bouni is Sahrawi en burgemeester van Farsia, één van de zeven gemeenten van het vluchtelingenkamp Smara in Algerije. Sinds twee jaar staat hij aan het hoofd van zevenduizend inwoners. Een groot deel van zijn taak als burgemeester bestaat erin te waken over de correcte bedeling van de internationale hulpgoederen en het samenleven in de kampen. Al drieëndertig jaar zijn de kampen afhankelijk van die internationale hulpstroom. Naast logistieke taken is burgemeester Bouni bezig met het ontwerpen van een infrastructuur voor een onafhankelijke staat, die –zo hopen de Sahrawi’s– niet te lang meer op zich laat wachten.
‘Wij leven in ballingschap voor een heel duidelijke zaak’, zegt Bouni. ‘Wij willen de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara en respect en waardigheid voor ons volk. Toen in 1991 het Polisariofront de wapens neerlegde, beloofde Marokko een referendum. Intussen hebben hierover al vier onderhandelingsrondes plaatsgehad, maar het referendum is er nog altijd niet gekomen. Marokko wil slechts twee opties voorleggen: autonomie of integratie. Wij willen dat daar een derde optie bij komt: onafhankelijkheid. Wij zouden willen dat de internationale gemeenschap mee druk uitoefent, meer bepaald vanuit Brussel, waar de zetel is van de Europese Unie.’
De EU heeft twee vingers in de pap in de Sahrawi-zaak. Ten eerste geeft de EU financiële steun aan Marokko om de illegale migratie naar Europa tegen te gaan. Een groot deel van dat geld gebruikt Marokko om de 2500 kilometer lange afscheidingsmuur in de Westelijke Sahara te versterken. Daarnaast kan de EU moeilijk vooruitgang boeken in haar relaties met de Maghreb zolang het probleem van de Westelijke Sahara niet is opgelost.
In oktober komt in New York de VN-Commissie voor Dekolonisatie samen, onder meer over het statuut van de Westelijke Sahara. De VN zoeken momenteel ook een vervanger voor VN-onderhandelaar Peter van Walsum, wiens mandaat op 21 augustus niet verlengd werd omdat hij te zeer partij koos voor Marokko. Het mandaat van Minurso, de VN-missie die moet toekijken op het realiseren van een referendum, loopt nog tot 30 april 2009. Daartegen zou het proces rond moeten zijn. Bouni: ‘Wij hopen op een vreedzame oplossing. Als dat niet lukt, is het Polisariofront bereid opnieuw de wapens op te nemen.’ (adw)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.