Handel brengt Noord- en Zuid-Soedan dichter bij elkaar

Er komt meer aandacht voor het belang van de relatie tussen stammen in het grensgebied van Noord- en Zuid-Soedan. Tijdens de burgeroorlog bestonden daar zogenaamde vredesmarkten. De nomaden van de Misseriya-stam uit het noorden van Soedan dreven er handel met de Malual Dinka-stam uit het zuiden. Nu het referendum waarin Zuid-Soedan zich zal uitspreken over haar onafhankelijkheid dichterbij komt, is de onzekerheid met betrekking tot de toekomst groot. Als deze stammen er in slagen met elkaar te leven, is dat van groot belang voor een duurzame vrede. Handel zou hierin opnieuw een sleutelrol kunnen spelen.
Recent vond er een vredesoverleg plaats tussen leiders van de beide stammen, waarbij gesproken werd over de toekomst van het grensgebied. De stammen hebben een gezamenlijke geschiedenis van handel, conflicten en een verbeten strijd om te overleven.

In 2005 kwam er een einde aan een 21 jaar durende oorlog tussen de overheid en de rebellen in Zuid-Sudan. De oorlog verdeelde de stammen in het grensgebied in een bloedige strijd, waarbij de Misseriya en de Dinka-bevolking tegenover elkaar kwamen te staan. Beide partijen herinneren zich echter de vredesmarkten, waar ondanks het verbod van de regering in Khartoem werd gehandeld in zout, suiker, kleding en vee.

“De rebellen in het zuiden garandeerden de veiligheid van handelaren uit het noorden,” vertelt John Ryle, antropoloog. “Handel zou een belangrijke stabiliserende factor kunnen zijn tussen twee volken die van oudsher met elkaar strijden om de grond en door jarenlange politieke bemoeienissen van elkaar vervreemd zijn.”

Afhankelijk



In de droge periode grazen de kuddes van de nomadische Misseriya-stam op het grasland van het semi-autonome Zuid-Soedan. Volgens Safi Galaeldin Gibriel, vertegenwoordiger van de Misseriya, zijn meer dan een miljoen stamleden afhankelijk van het Zuid-Soedanese land.

Van Salva Kiir, de president van Zuid-Soedan, mogen de Misseriya met hun kuddes trekken. Voorwaarde is echter wel dat de stam geen wapens mee neemt. Volgens vertegenwoordigers van de stam is dat ondoenlijk, omdat de stam zich dan niet kan verweren tegen gewapende milities en stropers.

Ruim een jaar geleden begon er een korte, felle strijd tussen gewapende Misseriya en het Zuid-Soedanese leger. Het werd de stam onmogelijk gemaakt om verder naar het zuiden te trekken. De aanwezigheid van het leger in het grensgebied betekent een bron van zorgen voor de nomadische stam. “We zijn één land,” zegt Gibriel, “als ons het recht op het land wordt ontzegd, zullen we er om vechten.”

Referendum



Voor 2011 staat een referendum gepland voor onafhankelijkheid van het gebied. “Een nieuwe bron van onzekerheid voor de Misseriya,” denkt Ryle. Volgens Paul Malong, gouverneur van Bahr el Ghazal, het meest noordelijke deel van Zuid-Soedan, moeten de Misseriya vertrouwen hebben in de nieuwe vredessituatie. “De stam moet de wapens thuis laten. Wij zullen waken over hun veiligheid en de schuld van eventuele incidenten op ons nemen.”

Enigszins pragmatisch voegt Malong er aan toe dat de stammen hoe dan ook naast elkaar zullen blijven leven. “De Misseriya blijven afhankelijk van het zuiden. Wat er ook gebeurt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.