Dossier: 

Handelsconflict dreigt tussen Canada en Europa

De Europese Commissie stemt morgen over een richtlijn die de kwaliteit van brandstof voor transportgebruik bepaalt. De richtlijn is een rangschikking van brandstoffen volgens hun koolstofuitstoot. De commisie wil daarbij olie uit de teervlakten van de Canadese provincie Alberta als uiterst vervuilend bestempelen. Canada dreigt daarom klacht in te dienen tegen Europa bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Een handelsconflict tussen Europa en Canada dreigt, op het moment dat de EU en Canada onderhandelen over een handelsakkoord. Europa probeert Canada te doen afzien van de vervuilende olie uit de teervlakten. Volgens een studie is die 22 procent vuiler dan andere brandstoffen. Het verschil zit vooral in het feit dat de ontginning en raffinage van teerzandolie meer energie verbruikt dan conventionele olie.

Het Europese plan om die Canadese olie als meest verontreinigend te bestempelen, kadert in een voorstel van de EU voor een richtlijn die de kwaliteit van brandstof voor transportgebruik bepaalt. De Europese lidstaten zullen morgen over de richtlijn stemmen en beslissen of Europa al dan niet de olie uit de teervlakten volledig bant.

In de aanloop naar de stemming wordt er volop gelobbyd. Canada weigert in te boeten en dreigt Europa aan te klagen bij de Wereldhandelsorganisatie. ‘Canada zal niet aarzelen om zijn belangen te verdedigen, zelfs bij de Wereldhandelsorganisatie’, verklaart de Canadese EU-ambassadeur David Plunkett.

Canada vreest voor een terugval van de export. Hoewel het maar weinig olie exporteert naar Europa, zal de olie uit Alberta hoe dan ook duurder worden voor Europese consumenten. De teervlakte bevat de grootste fossiele brandstofvoorraad na Saoedi-Arabië.

Onderhandelingen

‘We verzetten ons tegen een richtlijn die olie uit de teervlakten discrimineert zonder wetenschappelijke onderbouwing’, benadrukt Joe Oliver, Canada’s minister van Natuurlijke Rijkdommen. Hij roept op tot een transparante, onpartijdige en wetenschappelijke aanpak. Oliver zal de teervlakten blijven promoten omdat ze enorm belangrijk zijn in de Canadese economische groei en energievoorziening van Canada. Volgens de Europese Commissie gaat het wel degelijk om een plan dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor Klimaatactie debatteert al lang over een handelsakkoord met Canada, maar het akkoord en de stemming geraken met elkaar verstrengeld. De stemming morgen zal een directe invloed hebben op het akkoord. Hedegaard hoopt alvast dat de lidstaten het initiatief voor de richtlijn goedkeuren. Dat stemresultaat zal een rechtstreeks antwoord geven op de vraag of Europa nog olie uit de teervlakten zal importeren. Landen met grote oliebedrijven, zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland, mogen niet toegeven aan Canada, benadrukt de commissie.

De Europese Handelscommissaris, Karel De Gucht, probeert toch druk uit te oefenen op Hedegaard. Hij beschouwt de onderhandelingen met Canada als de EU’s meest ambitieuze vrije handelsonderhandelingen tot nu toe.

Het klimaat

Darek Urbaniak van de ngo “Friends of the Earth Europe” in Brussel die het gelekte document in handen kreeg, vindt het alvast onaanvaardbaar dat de Canadese regering dreigt met een maatregel die de inspanningen voor het klimaat ondermijnt. Hij roept daarom de Europese regeringen op om morgen tijdens de stemming de import van de vuile olie links te laten liggen en niet te zwichten voor de druk van de Canadese lobbygroepen. Het Europese-Canadese handelsakkoord mag in geen geval belangrijker zijn dan het klimaat, zegt hij.

Vorige week nog schreven acht laureaten voor de Nobelprijs voor de Vrede naar de Europese regeringshoofden om hen aan te moedigen het initiatief van de Europese Commissie te steunen. De Amerikaanse president Obama ontving al een brief met de vraag om het voorstel voor de bouw van de Keystone XL-pijpleiding af te wijzen. De pijpleiding zou olie uit de Canadese teervlakten naar de VS brengen. Obama keurde de pijplijn uiteindelijk vorige maand af.

Juliette Renaud van de ngo “Friends of the Earth France” hoopt dat Obama’s zet een voorbeeld zal zijn voor het volledig bannen van de Canadese olie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.