Harde aanpak migranten verzuurt relaties tussen Brazilië en Spanje

Braziliaanse migranten klagen dat ze behandeld worden als honden op de Spaanse luchthavens. Steeds meer Brazilianen worden om twijfelachtige redenen teruggestuurd door de Spaanse autoriteiten. Brazilië doet als vergelding nu ook Spanjaarden rechtsomkeer maken.
De Spaanse luchthavens krijgen de laatste jaren opvallend veel Braziliaanse migranten binnen. Brazilianen hebben het sinds de jaren 90 en vooral na de aanslagen van 11 september 2001 moeilijker gekregen om in de VS binnen te raken, vroeger de eerste keuze van wie uit Brazilië weg wou. De devaluatie van de dollar heeft de VS nog minder aantrekkelijk gemaakt. Steeds meer Brazilianen zetten nu koers naar Spanje, Italië, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.
Maar de ordediensten op de Spaanse luchthavens tonen zich niet bijzonder gastvrij voor de nieuwkomers. Brazilianen die dit jaar aankwamen in Barajas, de internationale luchthaven van Madrid, klagen dat ze dagenlang werden vastgehouden in overvolle ruimtes, beledigingen naar hun hoofd kregen geslingerd of tergend lang in het ongewisse bleven over hun situatie. Vaak kunnen reizigers waarvan de documenten onderzocht worden ook lange tijd niet meer aan hun bagage of krijgen ze te weinig water en eten.

Angst voor mensensmokkelaars


In februari werd Patricia Magalhaes bijvoorbeeld drie dagen vastgehouden op de luchthaven van Barajas alvorens op een vliegtuig naar Brazilië te worden gezet. Ze had documenten bij zich die bewezen dat ze op weg was naar een fysicacongres in Portugal om er haar afstudeerscriptie voor te stellen, maar de Spaanse politie achtte die niet voldoende. Magalhaes zegt dat ze samen met een zestigtal andere vrouwen uit Brazilië, Venezuela en Afrika een tijdlang werd vastgehouden in een ruimte van 9 vierkante meter. Spanje is beducht voor mensensmokkelaars die vanuit Latijns-Amerika en Afrika prostituees aanvoeren. Magalhaes is verontwaardigd dat ze blijkbaar zomaar tot de groep werd gerekend, alleen omdat ze vrouw is en uit Brazilië komt.
Zelfs inwoners uit Argentinië en Uruguay, landen waarmee Spanje preferentiële migratieakkoorden heeft ondertekend toen de migratiestroom nog de andere kant op ging, ontsnappen niet aan het Spaanse wantrouwen.
De Braziliaanse autoriteiten laten het niet op zich zitten. Sinds enkele dagen worden Europeanen strenger gecontroleerd op de Braziliaanse luchthavens; er zijn ook al enkele Spanjaarden teruggestuurd.
Brazilië moet niet overdrijven met z’n verontwaardiging, waarschuwt Wilson Fusco, een demograaf van de Stichting Joaquim Nabuco in het Braziliaanse Recife. Om niet hypocriet over te komen, “moet Brazilië zijn eigen houding tegenover vreemdelingen bijsturen, vooral dan tegenover mensen uit arme landen als Bolivia en Paraguay”. Volgens Fusco houdt Brazilië veel buitenlanders tegen. Zelfs binnen de Mercosur, de handelsgemeenschap tussen Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay is er nog geen vrij verkeer van personen.
Fusco vreest dat het opbod tussen Brazilië en Spanje het toerisme in Brazilië kan schaden. De meeste Spanjaarden die naar Brazilië reizen, zijn vakantiegangers.
In de omgekeerde richting reizen er vooral migranten. Er leven al ongeveer vier miljoen Brazilianen in het buitenland. De Braziliaanse overheid is blij met de vermindering van de druk op de arbeidsmarkt en met het geld dat de migranten naar huis sturen.
Voor de Spaanse overheid lijkt de maat vol. Het aantal deportaties van Brazilianen steeg vorig jaar tot een gemiddelde van acht per dag. Dit jaar zet de stijging zich voort. Steeds meer buitenlanders wagen hun kans in Spanje, en door de afkoeling van de economie komen er ook minder nieuwe banen bij. Volgens sommige waarnemers wil premier José Luis Zapatero door een harder beleid ook steun verwerven van bevolkingslagen die tegen immigratie zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.