Harde Amerikaanse actie tegen Iran komt wereld duur te staan

Het komt de wereldeconomie duur te staan als de VS het conflict met Iran laten escaleren. Dat besluit een rapport van de Federatie van Amerikaanse Wetenschappers (FAS).

Negen economie- en veiligheidsexperts, van beide partijen, berekenden dat een escalerend conflict de wereldeconomie de eerste drie maanden 64 tot 1700 miljard dollar (50 tot 1300 miljard euro) kan kosten.

Als de VS eenzijdig toegevingen zou doen en de spanning zou afnemen, dan zou dat een winst van 60 miljard dollar (47 miljard euro) opleveren.

Hoe zwaarder de VS optreden tegen Iran, hoe hoger de kosten, zegt Mark Jansson, directeur bijzondere projecten van de FAS. Maar “zelfs experten weten helemaal niet wat er zou gebeuren als het helemaal zou escaleren.”

Bommencampagne

De wetenschappers werkten met zes plausibele scenario’s van Amerikaanse acties tegen het Iraanse nucleaire programma. Mogelijke scenario’s zijn een blokkade van de Golf, een wereldwijd embargo tegen de Iraanse energiesector en een grote bommencampagne, die ook de Iraanse capaciteit om terug te slaan uitschakelt.

Het rapport spreekt geen expliciete voorkeur uit voor een van de scenario’s.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.