Heel dierengeslacht met uitsterven bedreigd

Uitstervende diersoorten is niets nieuws meer, maar in Afrika is een heel geslacht van antilopen bedreigd. Als niet snel ingegrepen wordt, sterft de laatste soort van het geslacht Beatragus uit, meldt National Geographic.

  • putneymark Van de Hirola-antilope, de laatste soort van het geslacht Beatragus, zijn nog maar 400 exemplaren van in leven. putneymark

In biologie is een geslacht of genus de belangrijkste rang na de soort. Zo zijn tijgers en leeuwen aparte soorten, maar behoren ze samen tot het geslacht Panthera. De laatste keer dat een geslacht uitstierf, was in 1936 toen de laatste buidelwolf stierf en daarmee het geslacht Thylacinus ophield te bestaan.

De Hirola-antilope, die ook wel “vierogenantilope” genoemd wordt vanwege twee opvallende klieren onder ogen, dreigt dezelfde weg op te gaan. Het dier leeft in Kenia, Somalië en Soedan, maar de aantallen lopen snel achteruit: sinds 1980 is het aantal exemplaren met 90 procent verminderd. Bij een laatste telling in februari werden maar 245 dieren geteld, en vermoed wordt dat er niet meer dan 400 exemplaren meer over zijn.

De oorzaken zijn niet ver te zoeken: toegenomen droogte door de klimaatverandering, ongecontroleerde jacht en vernietiging van de habitat.

Herders

Toch is er nog een sprankje hoop voor de antilope, nu plaatselijke clans werken aan een netwerk van reservaten om de soort te redden. De stammen bakenen stukken land af die bewaakt worden en waar de begrazing door vee wordt ingetoomd. Daardoor kan de begroeiing zich herstellen.

Ook de bevolking heeft baat bij het project. De gemeenschappen verdienen geld door concessies te geven aan touroperators. Die inkomsten gaan voor meer dan de helft naar de gemeenschap, die het geld besteedt aan onderwijs en gezondheidszorg. De rest wordt geïnvesteerd in de bewaking en het onderhoud van het reservaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.