Heibel om VS-basis in Kirgizië

De Kirgizische president Kurmanbek Bakijev wil af van een belangrijke Amerikaanse basis in Kirgizië. De basis vormt een belangrijke aanvoerlijn voor de oorlog in Afghanistan.
Washington nam de basis in Manas, net buiten de hoofdstad Bisjkek, in 2001 in gebruik na het begin van het Amerikaanse offensief in Afghanistan. In de laatste jaren is het belang van de basis echter aanzienlijk toegenomen nu het Pentagon alternatieven zoekt voor de onzekere en gevaarlijke aanvoerroutes via Pakistan.
“Kirgizië zal de Amerikaanse basis in Manas sluiten nu Washington weigert om over betere compensaties te onderhandelen”, liet de Kirgizische president Bakijev weten. Hij gaf aan dat de operatie in Afghanistan haar doel bereikt heeft nu het land een stabiele regering heeft. Hij gaf geen verdere details over het wanneer of hoe van de sluiting maar liet weten dat de regering “in de volgende dagen” zou beslissen over de details.
De vaagheid van de aankondiging doet waarnemers twijfelen of de beslissing van de president wel zo definitief is als hij wil doen uitschijnen. Ze verdenken de president ervan Rusland en de VS tegen elkaar uit te spelen om maximale financiële steun van één van beide grootmachten in de wacht te willen slepen. Bakijev deed zijn aankondiging niet toevallig net na gesprekken in Moskou met de Russische president Dmitri Medvedev. Die had Kirgizië net voor meer dan twee miljard dollar aan leningen en steun beloofd.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie hoopt dat het de gemoederen in Kirgizië nog kan sussen. “We hopen dat we onze goede relatie met de Kirgizische regering kunnen bewaren en Manas kunnen blijven gebruiken als ondersteuning van onze operatie in Afghanistan”, zei woordvoerder Geoff Morrell. “Het is een bijzonder belangrijke basis voor ons.” Het Pentagon heeft al aangekondigd dat het bereid is om de bestaande overeenkomst rond de basis opnieuw te onderhandelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.