Helft Amerikaanse waterlopen sterk vervuild

Het Amerikaanse milieuagentschap EPA slaat alarm over de staat van de beken en rivieren in het land. Meer dan de helft van alle Amerikaanse waterlopen is in ronduit slechte staat — amper een vijfde scoort goed.

Het EPA deed er twee jaar over om de gegevens te analyseren van staalnames in duizenden beken en rivieren in het land. De resultaten van de grootschalige studie zijn schokkend: 55 procent van de waterlopen is in zo’n slechte staat dat waterleven het er moeilijk heeft.

Nutriënten

Een van de meest gevonden problemen is vervuiling met nutriënten zoals stikstof en fosfor. Meer dan een kwart van de onderzochte waterlopen had een te hoge concentratie van stikstof, bij 40 procent werd een te hoge concentratie fosfor vastgesteld. De twee stoffen stimuleren de groei van algen, wat nefast is voor de waterkwaliteit en het zuurstofniveau.

Een tweede probleem is de verstoring van het ecosysteem in de waterlopen door verwijdering van plantengroei en menselijke ingrepen. Daardoor worden de rivieren en beken kwetsbaarder voor overstromingen, erosie en vervuiling. Plantengroei vertraagt regenwater zodat de oevers minder snel eroderen, zuivert het water en helpt een constante temperatuur bewaren. Bij bijna een kwart van de waterlopen werd gebrek aan een gezonde plantengroei vastgesteld.

Bacteriën

Tot slot vond het EPA ook verhoogde concentraties aan bacteriën in 9 procent van de waterlopen, waardoor het onveilig is er te zwemmen of te sporten, en verhoogde kwikniveaus in meer dan 200.000 kilometer aan waterlopen. Kwik maakt vis ongeschikt voor menselijke consumptie.

“De gezondheid van onze rivieren, meren, baaien en kustwateren hangt af van een enorm netwerk van waterlopen”, zegt Nancy Stoner van het EPA. “Maar deze nieuwe studie toont aan dat die waterlopen onder aanzienlijke druk staan. We moeten blijven investeren in de bescherming en het herstel van de waterlopen als vitale bronnen van drinkwater. Ze bieden niet alleen mogelijkheden tot recreatie, maar spelen ook een kritieke rol in onze economie.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift