Helft Bosniërs wil weg (UNDP)

Meer dan de helft van de inwoners van Bosnië-Hercegovina zou meteen emigreren als ze de kans kregen. Van de Bosniërs tussen 18 en 35 wil maar 30 procent in eigen land blijven wonen. Dat kwam het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) aan de weet door een opiniepeiling.

Bittere armoede is de belangrijkste reden waarom zoveel Bosniërs weg willen. Meer dan een vijfde van de etnische Serviërs en moslims in Bosnië vinden dat ze maar net genoeg hebben om te overleven. Bij de etnische Kroaten is dat 12 procent.

De meeste Bosniërs zien geen licht aan het eind van de tunnel: nog geen twee mensen op tien hebben de indruk dat ze er nu beter voor staan dan een jaar geleden. Het nationaal inkomen van Bosnië gaat de laatste jaren in stijgende lijn, maar de werkloosheid blijft hoog. Corruptie en misdaad verpesten het economisch klimaat.

Ook de haat en het geweld van de jaren 90 werken nog door. De bloedige burgeroorlog tussen moslims, etnische Kroaten en etnische Serviërs kostte tussen 1992 en 1995 een kwart miljoen mensen het leven. Er heerst nog altijd een gewapende vrede tussen de twee etnische deelrepublieken waarin het land is opgedeeld - de Republiek Srpska en de Federatie van Bosnië en Hercegovina waarin Kroaten en moslims samenleven. Een Europese vredesmacht, Eufor, moet ervoor zorgen dat de blijvende haat niet opnieuw uitmondt in een open conflict.

Van de drie etnische bevolkingsgroepen voelen de Serviërs zich het minst thuis in het nieuwe Bosnië. Van de Servische Bosniërs wil 60 procent emigreren; de Bosnische moslims zijn iets honkvaster en van de Kroatische Bosniërs willen maar vier op tien mensen hun land verlaten.

Zelfs oude mensen, die nog hebben meegemaakt hoe Bosnië een deel was van het voormalige Joegoslavië, hebben niet allemaal diepe wortels in Bosnië. Een kwart van de Bosniërs ouder dan 50 zou graag ergens anders een nieuw leven beginnen.

Onder de kandidaat-emigranten zitten waarschijnlijk ook heel wat mensen die nog niet zo lang naar Bosnië zijn teruggekeerd. In de herfst van vorig jaar meldden de VN dat de helft van de 2 miljoen vluchtelingen die de burgeroorlog maakte, weer in Bosnië waren. Intussen zijn nog meer vluchtelingen teruggekeerd. Bosnië telt nu ongeveer 4,2 miljoen inwoners. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.