Helft Chinese kinderkleding onveilig

Uit een steekproef van de Chinese overheid blijkt dat de helft van de onderzochte kinderkleding niet aan de veiligheidsnormen voldoet, zo meldt de Chinese krant China Daily. Ook voor kindermeubilair scoort bijna één op drie producten slecht.
De overheid voerde gerichte inspecties uit in Guangdong, het hart van de Chinese industrie. Volgens de China Daily voldeden amper 31 van de 60 geteste kledingproducten aan de veiligheidsnormen. De problemen hadden vooral te maken met valse informatie over de gebruikte materialen, kleuren van slechte kwaliteit en een overmatig gebruik van chemicaliën zoals het kankerverwekkende formaldehyde.
Bij meubelen voor kinderen stelde vooral het overmatig gebruik van formaldehyde problemen, naast zware metalen zoals lood en cadmium.
Volgens Lin Ruixi, woordvoerder van de overheid, hadden veel problemen te maken met het gebruik van minderwaardige materialen en verven. De afgekeurde fabrikanten moeten hun producten aanpassen en opnieuw laten testen, aldus Lin, en de producten met de ergste gebreken zullen teruggeroepen worden.
De resultaten voor speelgoed waren opmerkelijk beter. De inspectieteams plukten veertig stuks van de productiebanden en nog eens veertig uit winkels. Van de tachtig speeltjes werden er amper vier afgekeurd. Drie omdat ze makkelijk braken en één speelgoed dat brandstof bevatte en makkelijk kon ontbranden.
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift