Helft wereldbevolking heeft mobieltje

Eind 2007 jaar waren er wereldwijd ongeveer 3,3 miljard zaktelefoons in omloop. De mobiele telefonie groeit het snelst in Afrika, zegt de Internationale Telecommunicatie Unie. Begin dit jaar hadden meer dan 250 miljoen Afrikanen een mobieltje – dat is bijna een derde van alle bewoners van het armste continent.
De mobiele telefonie groeit nog altijd razendsnel. Sinds 2005 hebben nog eens meer dan een miljard mensen een zaktelefoon gekocht, schat de ITU in een rapport over de informatiesamenleving dat eind vorige week werd gepubliceerd.
In India en China kwamen er respectievelijk 154 miljoen en 143 miljoen nieuwe gebruikers bij, in Afrika 65 miljoen. Relatief gezien gaan de sector vooral in Afrika door het dak, met een groeicijfer van 39 procent per jaar in de periode 2005-2007. Europa, waar er intussen meer gsm-toestellen dan mensen zijn, doet veel lagere groeicijfers optekenen.

Zuid-Afrika bijna ingehaald


Zuid-Afrika is met meer dan 42 miljoen gebruikers nog altijd op nummer één in Afrika. In 2000 was het land nog goed voor de helft van alle mobiele telefoons op het continent, terwijl nu andere landen een inhaalbeweging hebben ingezet. Nigeria telt al meer dan 40 miljoen gebruikers, Egypte 30 miljoen, Algerije 21,5 miljoen en Marokko 20 miljoen.
Twee kleine landen zijn Zuid-Afrika intussen voorbijgestoken wat de penetratiegraad betreft. Op de Seychellen zijn er 90 mobieltjes per 100 inwoners en in Gabon 88, terwijl Zuid-Afrika maar aan 87 toestellen komt. Gemiddeld zijn er nu in Afrika 28 gsm-toestellen per 100 inwoners; in 2002 waren dat er nog maar vier.
In Azië zijn er ongeveer 37 mobiele telefoons per 100 inwoners, in Noord- en Latijns-Amerika 78 en in Europa zelfs 110.
Steeds lagere prijzen vormen de belangrijkste verklaring voor de snelle groei van de mobiele telefonie in de ontwikkelingslanden. In veel landen volgde de explosie van de telecommunicatiesector op de privatisering ervan.

Internet


Het gebruik van het internet in Afrika hinkt nog veel verder achterop bij de rest van de wereld, zegt de ITU. Dat heeft te maken met de prijzen, die in Afrika veel hoger liggen dan elders. Afrika telt nu ongeveer 50 miljoen internetgebruikers. Meer dan de helft daarvan leeft in Zuid- en in Noord-Afrika. In de rest van het continent heeft maar drie procent van de bevolking toegang tot het internet. Het rudimentaire stroomnetwerk en een gebrek aan PC’s zijn andere factoren die een rem zetten op het internet in Afrika.
In Azië kan 18 procent van de bevolking op het internet, in Europa en in Noord- en Latijns-Amerika meer dan 40 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.