Here comes trouble. Anti-autobiografie

Je hoeft geen fan te zijn om interesse te hebben voor een boek over Michael Moore.

Moore heeft het landschap van de documentaire film het voorbije decennium grondig dooreen geschud en – ere wie ere toekomt – opnieuw sexy gemaakt bij een ruim en jong publiek. Tegelijk wekt zijn bulldozeraanpak ook veel wrevel op bij wie de linkse politieke lijn van de filmmaker niet echt of helemaal niet genegen is. Daardoor, zeggen critici, preekt Moore vooral voor de bekeerden. Ik ken wel enkele politieke partijen die tevreden zouden zijn met evenveel leden als mensen die Capitalism. A Love Story of Fahrenheit 9/11 gezien hebben.

In Here comes trouble, de Engelstalige titel voor de Nederlandse vertaling van wat Moore zelf een anti-autobiografie noemt, krijg je alvast een extra inkijk in het verleden en de motivaties van de brulboei van de linkse documentaire. En dat is boeiende literatuur. De verhalen uit het leven van Michael Moore zijn vaak even hilarisch (en didactisch) als zijn films, ze lezen dus als een trein zolang je bereid bent het personage Michael Moore te geloven.

Of dit een “anti-autobiografie” is of gewoon een goed boek waarin de auteur zichzelf opvoert als het personage dat hij altijd al had willen zijn, wordt mij nooit helemaal duidelijk. Maar eigenlijk doet dat er ook niet echt toe. Moore is sowieso larger than life en dat maakt hem net zo interessant. Meestal is die status alleen weggelegd voor inhoudloze sterren, bij hem dient de status nog steeds om een idee te promoten. Al loopt de man soms gevaarlijk dicht bij het randje. (gg)

Here comes trouble. Anti-autobiografie door Michael Moore is uitgegeven door Arbeiderspers. 372 blzn. ISBN 9789029583350

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.