Herexamen geschiedenis

‘Dit boek is als een arabesk’, schrijft de uitgever op de achterflap van Lucas Catherines jongste boek Van Morendoders tot Botsende Beschavingen. Dat is een uitstekende vondst, want op die manier wordt een niet-logisch opgebouwd en niet-samenhangend boek toch nog een stilistisch statement. Dat het misbruik van de arabesk eigenlijk een oriëntalisme is waarvoor Edward Said zich nog eens omdraait in zijn graf, nemen we erbij.
Het boek zelf is een vintage Catherine. Het bevat veel feiten en verhalen die onze eigen geschiedenis een heel andere andere kleur geven dan wat de traditionele Vlaamse of Belgische geschiedschrijving toelaat. Over de noordelijke kruistochten tegen de Baltische volkeren, bijvoorbeeld. Over het essentieel oostelijke in plaats van westelijke karakter van de Griekse beschaving.
Over de samenhang tussen de conquista van Latijns-Amerika en de oorlog tegen de Barbaren in Noord-Afrika. Over het feit dat het verbod voor niet-moslims om moskeeën te betreden in Marokko uitgevaardigd werd door een Frans koloniaal heerser. Over de verborgen en verboden Arabische en islamitische wortels van Congo. Lucas Catherine herhaalt in dit boek wat hij in al zijn vorige ook als basisstelling poneert: het Westen ontleent zijn eigen identiteit aan het verwerpen en bestrijden van de Arabische of islamitische identiteit  en cultuur, die in de middeleeuwen veel rijker en krachtiger waren dan de Europese.
Dat hij zich daarbij genoodzaakt voelt om alles wat Arabisch is uitsluitend als positief voor te stellen, maakt zijn pleidooi een stuk zwakker dan het eigenlijk verdient. De islamofobie bestrijden met islamofilie leidt niet tot een evenwichtig begrijpen van een gedeelde geschiedenis.
Van Morendoders tot Botsende Beschavingen. De duizendjarige oorlog tegen de islam door Lucas Catherine is uitgegeven door EPO. 207 blzn. ISBN 978 90 6445 465 3

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.