Hernieuwbare energie in opmars

Grootschalige projecten voor hernieuwbare energie zijn volop in opmars. Groot-Brittannië kondigde de bouw aan van het eerste Britse marine-energiepark. De energie uit golven en getijden voor de kustlijn van Bristol tot Cornwall en de Scilly-eilanden kan in 2050 evenveel produceren als acht steenkoolcentrales.

  • CC Mark.S Het nieuwe windmolenpark bij Walney, noordwest-Engeland. CC Mark.S

De centrale zorgt, naast een groenere energievoorziening, voor een verminderde uitstoot en duizenden jobs. De Britse regering kan ook expertise en technologie verkopen aan andere landen. Het noorden van Schotland zou een tweede park plannen. In februari opende ook ’s werelds grootste windmolenpark, Walney, voor de kust van Cumbria in het noordwesten van Engeland. Meer dan honderd turbines leveren aan 320.000 huizen energie.

Verenigde Staten

Ook de Verenigde Staten zetten in op groene energie. De Amerikaanse producent van windenergie Deepwater Wind maakte eind 2011 de plannen bekend voor een eerste windmolenpark voor de kust van Rhode Island. Het bedrijf hoopt dat uit te breiden tot de hele oostkust, om uiteindelijk 350.000 huizen van energie te voorzien.

De VS kondigden aan ook andere windmolenprojecten voor de Atlantische kust uit te breiden. Dat besliste de regering na een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarin dergelijke projecten worden aanbevolen en de verkoop van leasingcontracten wordt gestimuleerd. President Obama hoopt op evenveel inzet van projectontwikkelaars.

Europa en Vlaanderen

Voor Europa streeft de Europese Commissie naar twintig procent hernieuwbare energie in 2020. Elke EU-lidstaat moet dan ook een bepaald energieaandeel uit duurzame bronnen halen. Voor de transportsector is dat tien procent.

De Vlaamse groene energiesector staat nog in zijn kinderschoenen met vooral kleinere projecten. Momenteel hervormt Vlaanderen het ondersteuningsbeleid, dat in 2013 in werking treedt. Op federaal niveau geeft de overheid dit jaar geen belastingvermindering meer voor zonnepanelen.

Gorik Van Holen, woordvoerder van Vlaams Energieminister Freya Van den Bossche, zegt wel dat er percentages voor investeringen in hernieuwbare energie zijn, die jaarlijks moeten worden gehaald. ‘We zitten op schema. Dat betekent niet dat we niet ambitieuzer mogen zijn. Bijvoorbeeld een steunmechanisme voor warmte uit hernieuwbare energiebronnen gaat nog dit jaar van start’, zegt Van Holen. De minister wil zo groene energie promoten bij bedrijven en particulieren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.