Hervestiging Keniaanse vluchtelingen schiet niet op

In de Riftvallei, de grootste provincie van Kenia, leven nog meer dan 90.000 vluchtelingen die hun huizen moesten verlaten voor het politieke geweld na de verkiezingen van eind 2007. Er is geld voor hun hervestiging, maar corruptie, etnische spanningen en politiek schaakspel doorkruisen die plannen.

Ongeveer vierduizend van de vluchtelingen leven nu op Mumoi Farm, een braakliggend terrein bij het plaatsje Subukia, 200 kilometer ten noordwesten van Nairobi. Ze zijn al vier jaar op de dool. Ze hebben nog altijd niet het lapje akkergrond gekregen dat de regering alle vluchtelingen beloofd heeft.

Wachten op hulp

“Dat is mijn slaapkamer”, zegt de zesjarige Victor Muruga, en hij wijst naar een plaats in het struikgewas. “Ik slaap daar, onder die boom, en mijn moeder slaapt onder deze deken.” Muruga is in de weer met het middageten. Samen met zijn moeder en zijn broertje van drie moest hij vijf dagen onder de blote hemel doorbrengen toen hij hier aankwam, in afwachting van tenten en andere hulp van de overheid en het Keniaanse Rode Kruis.

Maar het lijkt erop dat de vluchtelingen in Mumoi Farm nog veel langer zullen moeten wachten op een stuk landbouwgrond dat hen de mogelijkheid biedt een nieuwe start te maken. De regering zegt dat ze illegaal op het terrein zijn neergestreken. “We zijn niet betrokken bij deze hervestiging en het ministerie is niet van plan het land te kopen omdat het rotsachtig is en niet geschikt voor landbouw”, zegt Andrew Mondo, permanent secretaris in het ministerie voor Speciale programma’s.

De 4000 vluchtelingen zijn naar Mumoi Farm gehaald door John Mututho, een parlementslid uit de streek. Die oordeelde dat de overheid in gebreke bleef bij de hervestiging van de vluchtelingen. “De regering raadde alle vluchtelingen in het land aan zelf op zoek te gaan naar geëigende landbouwgrond en het ministerie te verwittigen als ze die gevonden hadden”, zegt Ibrahim Kihara, een woordvoerder van de vluchtelingen in Mumoi Farm. “We hebben dit land gevonden en de eigenaar is bereid het aan ons te verkopen.”

Politisering

Mututho heeft intussen een verzoekschrift ingediend bij het hooggerechtshof om toestemming te krijgen de vluchtelingen te hervestigen. Hij heeft ook een klacht ingediend tegen de regering omdat die de hervestiging volgens hem saboteert.

Maar niet alle vluchtelingen zijn blij met de inmenging van politici als Mututho. Begin deze maand betoogden tweeduizend mensen uit het vluchtelingenkamp van Mawingu tegen de politisering van hun zaak. Mututho kreeg het verwijt dat hij vluchtelingen ertoe aanzet grond te bezetten. Volgens de vluchtelingen hopen politici bij de komende verkiezingen munt te slaan uit hun inzet voor de vluchtelingen.

Andere politici stoken de etnische vuurtjes weer op die in 2007 en 2008 tot het noodlottige politieke geweld leidden. Luka Kiagen, een parlementslid voor het kiesdistrict Rongai in de provincie van de Riftvallei, leidt het protest tegen de hervestiging van tienduizend Kikuyu-vluchtelingen in Rongai. Die hervestiging gaat volgens hem ten koste van de hulp aan leden van de Kalenjin-etnie die het bedreigde Mau-woud in de provincie moesten verlaten. De regering ontkent dat ze Kikuyu’s bevoordeelt bij hervestigingsinitiatieven.

Verdwenen miljoenen

Het geweld dat uitbrak na de omstreden verkiezingen van 2007 dreef meer dan 660.000 mensen op de vlucht, meer dan de helft van hen in de Riftvallei. Velen keerden inmiddels terug naar hun huizen of verkochten hun eigendom en begonnen ergens anders een nieuw leven. Maar in de Riftvallei wachten nog zeker 15.000 gezinnen op een oplossing. Gemiddeld tellen die gezinnen vijf kinderen.

In de begroting van dit jaar is 46 miljoen euro opgenomen voor de hervestiging van vluchtelingen. In december vorig jaar zette de regering ook een taakgroep op om de hervestiging sneller te laten verlopen. Maar Keniaanse hulporganisaties zijn sceptisch. Ze wijzen op het onderzoek dat de regering begin 2011 moest instellen om 1,5 miljoen euro terug te vinden van een eerder bedrag dat opzijgezet was voor de vluchtelingen. Dat geld is waarschijnlijk in de zakken verdwenen van ambtenaren van verschillende ministeries en zelfs van vertegenwoordigers van de vluchtelingen.

Hogeresolutiefoto op: http://ipsnews.net/pictures/IDPsboys.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.