Herziening van wapenembargo tegen China zorgt voor Amerikaanse wrevel

Naast de moord op Hamas-leider Yassin krijgen de EU en de VS er deze week nog een twistappel bij. Als het aan Frankrijk ligt, dan wordt het 15 jaar oude wapenembargo tegen China afgeschaft. Maar Washington wil de Aziatische reus niet de kans bieden om zijn leger te moderniseren.







Het wapenembargo staat op de agenda van de Europese top, vandaag en morgen (25 en 26 maart) in Brussel. Het is een symbooldossier, al was het maar omdat het werd ingesteld nadat in 1989 honderden demonstranten werden afgeslacht op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Een afgesloten hoofdstuk, zegt de Chinese regering, die de laatste jaren veel lippendienst betuigt aan de mensenrechten. Twee weken geleden werd de notie voor het eerst ingeschreven in de grondwet.

Veel Europese leiders willen China daarvoor belonen. Het land is immers het Eldorado geworden voor Europese investeerders en die investeren er in alles, behalve wapens. De toegang tot de Europese wapenindustrie, dat zich op sommige terreinen kan meten met de Amerikaanse, zou het begin kunnen zijn van de modernisering van de Chinese defensie-industrie.

Sommige Europese leiders, met vooraan de flamboyante Franse Buitenlandminister Dominique de Villepin, hebben te kennen gegeven dat de Unie klaar is om het embargo op te heffen. Tijdens een bezoek van de Chinese president Hu Jintao in januari noemde de Villepin het embargo gedateerd. Javier Solana, Europese buitenlandcoördinator, lijkt meer gewonnen voor een geleidelijke opheffing. Tijdens een bezoek aan China vorige week verklaarde Solana dat de EU het embargo opnieuw wil evalueren “op een ordelijke manier en op zo’n wijze dat het zal bijdragen tot een betere verstandhouding.” Denemarken, Nederland en Zweden zijn niet gewonnen voor een opheffing.

De signalen zeggen meer over het Europese enthousiasme voor de Chinese economie dan over de mensenrechten in China. Maandag publiceerde Amnesty International nog een vernietigend rapport over de willekeurige toepassing van de doodstraf in China. Het Chinese gerecht, zo stelt het rapport, “schendt de rechten (van de beklaagden) routineus in elk stadium van de procedure, ook door met martelingen bekentenissen af te dwingen.” Bovendien dreigt China momenteel met geweld tegen Taiwan omdat de verkiezingen daar nipt gewonnen werden door de oppositiepartij Kwomintang.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell riep de EU eerder deze maand op om het embargo aan te houden. De Franse demarches zorgen voor veel verdeeldheid in de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, momenteel in zitting bijeen in Genève. Dat gezaghebbende orgaan gelooft niet dat China zachter moet aangepakt worden. In tegenstelling tot vorig jaar, steunen de VS deze keer wel een resolutie die de mensenrechtenschendingen in China veroordeelt. Omdat het bergaf gaat met de mensenrechten, zo vertelden Amerikaanse diplomaten maandag in Genève. Peking antwoordde daar dinsdag op door zijn mensenrechtendialoog met Washington op te schorten.

John Tkacik, een China-expert bij the Heritage Foundation, gelooft dat de EU met vuur speelt omdat een opheffing van het wapenembargo gevolgen zou hebben voor de VS. “China bedreigt Taiwan nog steeds met oorlog en de VS zijn wettelijk verplicht om Taiwan bij te staan. Dat zou betekent dat, als het tot een militaire botsing komt tussen de VS en China, China geavanceerde Europese wapens zou inzetten tegen Amerikaanse troepen.

+EU (www.europa.eu.int) + UN Commission on Human Rights (www.unhchr.ch) +Heritage Foundation (www.heritage.org)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.