Het belang van cultuur in de promotie van vrouwenrechten

Ontwikkelingstrategieën die rekening houden met culturele waarden kunnen schadelijke praktijken tegen vrouwen doen afnemen en mensenrechten bevorderen. Dat staat in het bevolkingsrapport 2008 van UNFPA, het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.
Het rapport van UNFPA valt samen met de 60ste verjaardag van de de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. 
Onder de titel Een gemeenschappelijke basis: cultuur, gender en mensenrechten, benadrukt het rapport het belang van cultuur in de ontwikkelingsprogramma’s in arme landen en in de promotie van mensenrechten. Mensenrechten drukken waarden uit die gemeenschappelijk zijn in alle culturen. Ze moeten bescherming bieden aan iedereen overal. Maar de promotie van mensenrechten in het algemeen en vrouwenrechten in het bijzonder kan niet gerealiseerd worden als men de culturele gevoeligheden niet in acht neemt.
Gelijkheid voor vrouwen en het bestrijden van vrouwonvriendelijke tradities kunnen van binnenuit gebeuren. Daarom is samenwerken met lokale organisaties bij het opstellen van ontwikkelingsprogramma’s van groot belang. Het bestrijden van genitale mutilatie of besnijdenis van vrouwen zal gemakkelijker lukken als dat in samenwerking met locale organisaties gebeurt.
Maar rekening houden met culturele gevoeligheden wil niet zeggen schadelijke traditionele praktijken aanvaarden, waarschuwt het rapport. Ondanks veel verklaringen en bevestigingen ter steun van vrouwenrechten blijft genderongelijkheid wijdverspreid en diepgeworteld in veel culturen. “Het rapport gaat over de promotie van mensenrechten in alle omstandigheden”, zegt Thoraya Obaid, uitvoerend directeur van UNFPA. “Cultuur is geen muur die gesloopt moet worden. Het is een venster om door te kijken, een deur om te openen om meer vooruitgang te maken voor de realisaties van de mensenrechten”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.