Het einde van de wereld, maar niet volgens de Maya's

Op 21 december 2012 verwachten sommigen de apocalyps, anderen hopen op een spirituele transformatie. Beiden baseren zich op de veronderstelling dat op die datum de Mayakalender eindigt. Waar komt deze mythe vandaan en waarom kon ze zulke proporties aannemen? In de overdonderende kakofonie omtrent het einde van de wereld hoor je verbazend weinig over wat de Maya’s zelf daarover te zeggen hebben. Wat weten we eigenlijk over die oude Maya’s en hun kalender? Wat dachten zij over het einde van de wereld? En wat denken de huidige Maya’s over deze hype omtrent 2012? Wat betekent deze datum voor hen?

  • Frauke Decoodt Frauke Decoodt

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van deze serie over 21 december 2012.

Het einde van de wereld, weeral
Op 21 december eindigt de wereld. Gelukkig kunnen we schuilen in een pornobunker of vluchten naar de Franse Pyreneeën. Volgens sommigen mogen we een totale apocalyps verwachten, anderen voorspellen een spirituele transformatie.

De ontdekking van Armageddon
De New Age beweging speelde een centrale rol in de hele gekte omtrent 2012. Deze beweging heeft haar roots in Westerse tradities maar zet zich er tevens tegen af. Ze adopteert maar al te graag wijsheden, gebruiken en geloven uit vreemde culturen. Zo werden ook de Maya’s en hun kalender een deel van het ideologische lappendeken van de New Age beweging.

Geen einde, wel een nieuw begin
De Mayakalender eindigt op 21 december 2012. Een voorspelling dat dit wel eens het einde van de wereld zou kunnen zijn. Iets dieper graven in de wereld van de oude Maya’s leert echter algauw dat de Maya’s meerdere kalenders hadden. Voor hen was tijd bovendien iets cyclisch, er kon dus geen einde zijn en ze deden al helemaal geen voorspellingen in die zin. 21 december 2012 is wel belangrijk voor de Maya’s, omdat het terugkeert naar het begin, het creatiemoment.

Einde van hun kalender geen feest voor Maya’s
Voor degenen die niet bang op het einde van de wereld wachten, wordt 21 december een groot feest. Zeker in de landen waar de huidige Maya’s wonen overtuigden de extra inkomsten de lokale elite en regeringen om mee te vieren. Niet alle Maya’s zullen deze gebeurtenis vieren maar op de archeologische sites is toch amper plaats voor hun ceremonies. De Maya’s besluiten dat de hype rond 2012 hen reduceerde tot folklore en een commercieel product, maar hun boodschap vooral negeerde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.