Het februarinummer van MO* is verschenen

Op woensdag 26 januari is het februarinummer van MO* verschenen met daarin opnieuw heel wat spraakmakende reportages, interviews en dossiers. In onderstaand artikel kan je de korte inhoud van dit nieuwe nummer bekijken.

ONDERZOEK
Wat racisme met een kind doet
Kinderen wéten wat racisme is. Pesterijen, moppen, negatieve uitlatingen over afkomst, kleur en religie behoren tot de levenssfeer van heel wat lagereschoolleerlingen. Via individuele gesprekken en focusgroepen onderzocht MO* het fenomeen. De resultaten zijn zowel onthutsend als uitdagend.

NIEUW: DREIGBRIEVEN DAVID VAN REYBROUCK & JEROEN THEUNISSEN
David Van Reybrouck en Jeroen Theunissen kruipen maandelijks in de pen van een boze briefschrijver. Hun eerste dreigbrief is gericht aan Bono. “Gij zijt ons te machtig, dat is ’t hele punt.”

HET ACW OP BEZOEK IN CONGO
‘Op een economisch kerkhof kun je geen sociaal paradijs bouwen’
Het Algemeen Christelijk Werknemersverbond (ACW), de grootste sociale beweging van België, bracht eind 2010 met een aantal van haar geledingen — mutualiteit, vakbond, vrouwenbeweging, ngo en onderzoeksinstelling — een werkbezoek aan de Congolese hoofdstad Kinshasa. Mo* mocht erbij zijn.

LOUISE MUSHIKIWABO, RWANDEES MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN
‘We zijn er niet op uit iedereen te plezieren’
Rwanda’s economische ontwikkeling oogst respect in de internationale gemeenschap. Kigali’s omgang met mensenrechten en onopgehelderde rol in regionale conflicten doet echter vragen rijzen. Buitenlandminister Louise Mushikiwabo: ‘Enkel aan Rwandezen leggen we rekenschap af.’

ROMA IN BULGARIJE
Bulgaren vrezen voor zigeunerland
Om allerlei redenen verandert in Bulgarije de bevolkingsbalans tussen Roma en Bulgaren. Dat schept spanningen maar maakt tegelijk van de integratie van Roma een economische noodzaak. 

DE KEERZIJDE VAN WATERKRACHT
Turkse dammen maken troebel water
Turkije wil voor zijn energievoorziening de komende decennia inzetten op waterkrachtcentrales en dammen. Hernieuwbare energie dus, maar met een zwart randje. Ankara gaat immers bijzonder driest te werk en is niet van plan lokale gemeenschappen, natuurlijk en cultureel erfgoed te sparen.

KLIMAATVERANDERING IN BANGLADESH
Pompen of verzuipen
Volgens het VN-Klimaatpanel dreigt een flink deel van Bangladesh onder water te verdwijnen als de zeespiegel stijgt. Kunnen dijken langs kusten en rivieroevers het Zuid-Aziatische land redden of halen ze het ecosysteem nog meer overhoop? De meningen zijn verdeeld.

OVER DE KLEINE EN DE GROTE WERELD
Globaliseringsblues en buurtwarmte
Op de grote bedding van deze tijd, de globalisering en al haar dubbelzinnigheden, schuiven oneindig veel kano’s. Eentje vertrekt uit mijn buurt, waar de Leie in de Schelde stroomt, vlakbij het oudste gebouw van Gent, de Sint-Baafsabdij. Het is een nogal vrolijke kano.

PORTRET BELGISCH-CONGOLESE CINEASTE MONIQUE MBEKA PHOBA
Een hoofd vol verhalen
In het kader van vijftig jaar onafhankelijkheid kregen we het afgelopen jaar heel wat “Congo” over ons heen. Een parel in die overvloed van variabele kwaliteit is het werk van de Belgisch-Congolese cineast Monique Mbeka Phoba. ‘Ik kijk al dertig jaar beelden van Congo op de Belgische televisie. Ik heb de indruk dat het steeds om dezelfde beelden, archieven en commentaren gaat. Nochtans is er zo veel te vertellen over hoe Congo wordt aangevoeld, zowel door Belgen als Congolezen. Je zou haast denken dat men daar bang voor is.’

TRANSITIE
“Groene” laptop niet erg mensvriendelijk in China en Congo
Voor het eerst is het Duitse onderzoeksbureau Greendelta erin geslaagd naast de milieubelasting ook de sociale impact te meten van een laptop gedurende zijn levenscyclus.

En verder

MO*. Uw maandelijks mondiaal magazine.

Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.
Neem een abonnement via onze abonnementspagina.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur