Het huiswerk van de wereld

Analyse van het post-2015-debat

Deze week wordt op de algemene vergadering van de Verenigde Naties gesproken over de ontwikkelingsagenda na 2015. Deze zogenaamde post-2015 agenda moet een vervolg worden op de millenniumontwikkelingsdoelen. Kan de mensheid tegen 2030 de extreme armoede uitroeien en tegelijkertijd het klimaat stabiliseren? Over dat soort vragen gaat die discussie. Even belangrijk is de vraag of het in concreto eigenlijk wel iets uitmaakt wat er op dat hoge internationale niveau wordt afgesproken.

  • Lectrr Sommige van de doelen die de wereld zichzelf in 2000 oplegde, zijn intussen bereikt. Vraag is of die resultaten te danken zijn aan de millenniumontwikkelingsdoelen. Lectrr
  • VN De twaalf doelen van het VN-High Level Panel. VN

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier te lezen.

Het rapport van de milleniumontwikkelingsdoelen
De serie over de millenniumontwikkelingsdoelen en hun opvolgers beginnen we met een stand van zaken: wat heeft de campagne voor de millenniumontwikkelingsdoelen – waar de Belgische ontwikkelingssamenwerking zwaar op heeft ingezet — eigenlijk gerealiseerd? En waarom is een vervolg nodig?
Lees meer

Hoe anders moeten de nieuwe millenniumdoelen zijn?
Bestaat er vrij grote consensus over dat concrete internationale ontwikkelingsdoelen voordelen hebben en dat er dus het best een vervolg komt op de millenniumontwikkelingsdoelen, dan beseft iedereen ook dat het niet om dezelfde doelen kan gaan. Daarvoor is de wereld de twee voorbije decennia te zeer veranderd.
Lees meer

Wie bepaalt de agenda voor de nieuwe ontwikkelingsdoelen?
Vanuit verschillende hoeken wordt getrokken en geduwd om de ontwikkelingsagenda na 2015 vorm te geven. De klassieke ontwikkelingssector, Rio+20 en de sector van de duurzame ontwikkeling, de Britten en met hen het Noorden,… Het blijft een open vraag of er iets van komt op die manier.
Lees meer

Rudy De Meyer (11.11.11): “We kunnen er mee verder”
Woensdag vond in New York op de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) een ontmoeting op hoog politiek niveau plaats over de millenniumontwikkelingsdoelen en wat erop moet volgen: de post-2015 ontwikkelingsagenda. Uiteindelijk kwam er een eindtekst naar voor die vorige week al op tafel lag maar die volgens Belgische diplomaten pas na behoorlijk moeizame onderhandelingen tot stand was gekomen.
Lees meer

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur