Het juli-augustusnummer van MO* is verschenen

Het juli-augustusnummer van MO* is verschenen met opnieuw heel wat interessante artikels, diepgravende interviews en spraakmakende reportages. Lees hier de korte inhoud.

EFFICIËNT OMGAAN MET GRONDSTOFFEN: De aarde wordt zeldzaam
Nu de rest van de wereld ook begint te consumeren zoals de westerlingen, neemt de druk op grondstoffen toe. Europa, dat kwetsbaar is doordat het veel materialen moet invoeren, pleit er dan ook voor efficiënter met grondstoffen om te gaan. Lukt het om het roer om te gooien?

DE HAVEN VAN ANTWERPEN: ‘Honingpot voor georganiseerde misdaad’
Meer dan acht miljoen containers passeren jaarlijks door de haven van Antwerpen. Ook voor de georganiseerde misdaad vormt de haven een onmisbare schakel in de logistieke keten.

IS DE ZOMER VAN 2011 EEN KEERPUNT VOOR AFGHANISTAN?
Met de komst van de lente is in Afghanistan ook de oorlog in alle hevigheid teruggekeerd. Tegelijk manoeuvreren alle betrokken partijen om klaar te zijn voor de aangekondigde afbouw van de internationale militaire aanwezigheid en voor eventuele onderhandelingen tussen opstandelingen, regering en internationale gemeenschap. Een ooggetuigenverslag vanuit Jalalabad, Kaboel en omliggende gebieden.

MOE-LANDERS: Nederland wil inburgering voor EU-burgers
Aan de vooravond van het Poolse EU-voorzitterschap, middenin de discussies over Schengen en de vluchtelingenstromen uit Noord-Afrika, plaatst Nederland ook vraagtekens bij het vrij verkeer van EU-burgers.

OPINIE TINE DANCKAERS: Dan toch liever politiek correct
Het moest maar gedaan zijn dat mensen zonder papieren toegang krijgen tot taallessen voor volwassenen, besliste Pascal Smet. Met een reële kans in de politiek-correcte hoek te belanden: ik volg Smets redenering dus niet.

INTERVIEW MET AMERIKAANS KLIMAATWETENSCHAPPER DAVID ARCHER: ‘CO2 uitstoten is even onethisch als de slavernij’
Voor een deskundige in de opwarming van de aarde is David Archer een opvallend koel karakter. Als professor in de geofysica aan de Universiteit van Chicago luidt hij geregeld de alarmbel over de staat van het klimaat. Maar net zo goed beschouwt hij windparken en zonnepanelen als lapmiddeltjes die het energievraagstuk nooit zullen oplossen. Archer gelooft meer in monsterprojecten die niet zouden misstaan in een sciencefictionroman.

SANS-PAPIERS IN DE VS: Educatie? Ja! Deportatie? Nee!
Al tien jaar wachten studenten die op jonge leeftijd samen met hun ouders illegaal naar de VS trokken op de goedkeuring van de Dream Act. Die wet zou hen legaal laten studeren én een uitzicht bieden op een permanente verblijfsvergunning. In december werd het wetsvoorstel in de Amerikaanse senaat tegengehouden door de Republikeinen. Activisten zijn nu druk in de weer om de Dream Act opnieuw op de agenda te plaatsen.

ECUADOR: Extreem rechtse kruistocht verdeelt het volk
Sinds het ophefmakende vertrek van bisschop Gonzalo López Marañon uit de Ecuadoraanse provincie Sucumbíos, beleeft de kerk er bewogen tijden. In een poging het progressieve werk van de bisschop terug te schroeven, hielden de Herauten van het Evangelie er lelijk huis. Hun “contrareformatie” stootte op zo’n hevig verzet dat ze noodgedwongen de aftocht moesten blazen. Maar de rust is nog lang niet weergekeerd.

PORTRET: Het geheim van Rafik Schami
‘Als literatuur een functie heeft, dan is die dat ze een raam opent naar andere culturen’, zegt de Duits-Syrische auteur Rafik Schami (65). Die andere culturen zijn alomtegenwoordig in het werk van Schami, die begin april zijn nieuwe roman Het geheim van de kalligraaf voorstelde in het Brusselse literatuurhuis Passa Porta.

FOTOREPORTAGE KARIM ABRAHEEM: Tunesië op zoek naar democratie
Dit najaar vinden in Tunesië voor het eerst vrije verkiezingen plaats. Fotograaf Karim Abraheem legde vast hoe het Tunesische volk zich daarop voorbereidt in postrevolutionaire tijden.

IRAK: Alledag in Bagdad
Hoe is het om te leven in een stad waar ontvoeringen, moorden en bomaanslagen dagelijkse realiteit zijn? Drie portretten van het leven zoals het is in Bagdad.

DREIGBRIEF aan Richard Dawkins
David Van Reybrouck en Jeroen Theunissen schrijven een dreigbrief aan professor Richard Dawkins. “In uw DOVEMANSGESPREKKEN met fundamentalisten en andere tisten overtuigt ge vooral UZELF. De rest haalt de schouders op. Uw bekeringsijver moet voor die van menig mormoon niet onderdoen.”

En verder

Vraag hier een gratis proefexemplaar van het juli-augustusnummer en ontdek ons abonnementsaanbod

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.