Het juninummer van MO* is verschenen

Het juninummer van MO* is verschenen met opnieuw heel wat interessante artikels, diepgravende interviews en spraakmakende reportages. Lees hier de korte inhoud.

VOORWOORD: De Verlichting is nooit af
John Vandaele over de Arabische revoluties, globalisering en de Verlichting.

BURKINA FASO: De vergeten revolutie van Thomas Sankara
Overal ter wereld dwepen Afrikaanse jongeren met Thomas Sankara, de vermoorde ex-president van Burkina Faso en notoir revolutionair. Geïnspireerd door de (r)evoluties in Noord-Afrika trok MO* naar de Burkinese hoofdstad Ouagadougou, op zoek naar de geest van de “Afrikaanse Che Guevara”.

DOSSIER ENERGIE: De EU worstelt met haar grote groene uitdaging
De EU ambieert leiderschap op milieuvlak. Soms slaagt ze daar ook in, maar of de Unie haar zogenaamde 20-20-20-doelen inzake klimaat en energie zal waarmaken, is onzeker. Die ambitie raakt immers aan de kern van ons economisch model. Het Europese beleid ter zake is dubbelzinnig: nogal wat geld gaat naar zaken die niet bijdragen tot de groene doelen of hen zelfs ondergraven, zo stelt MO* vast.

DE EGYPTISCHE VOLKSCOMITÉS: Klaarwakkere kinderen van de revolutie
De volkscomités, aanvankelijk opgericht om voor veiligheid te zorgen in het heetst van de Egyptische revolutie, vertalen de revolutionaire inspiratie naar het lokale niveau. Of ze zich ook kunnen vertalen naar een bredere politieke beweging, is onduidelijk.

VEERTIG JAAR WERELDWINKELS: De fairtradesector herbront
De Oxfam-Wereldwinkels blazen veertig kaarsjes uit. Maar is het concept van eerlijke handel uit 1971 nog wel aangepast aan de grondig veranderde wereldhandel? MO* vroeg het aan Joris Rossie, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Oxfam-Wereldwinkels.

VRIJHANDELSVERDRAG COLOMBIA-EU: De muilezel en de ruiter
Midden april ondertekende de EU een vrijhandelsakkoord met Colombia. Nu is het aan de betrokken parlementen om het verdrag te bekrachtigen. Om mogelijke struikelblokken uit de weg te ruimen –Bogota’s mensenrechtensituatie is omstreden– bracht een delegatie Europarlementariërs een bezoek aan Colombia. MO* was erbij.

AYATOLLAH AYASI: De globalisering van misvattingen
‘Islamofobie is een heel simpele benadering van de werkelijkheid’, zegt de Iraans-sjiitische ayotollah Sayyed Ayasi. In mei gaf hij in het Europees parlement een lezing over islamofobie en het imago van de islam in het Westen.

RECHT OP VERENIGING EN VRIJE MENING IN ISRAËL
Het afschrikeffect van wetsvoorstellen
Het Israëlische parlement buigt zich over wetsvoorstellen die mensenrechtenorganisaties en Arabische minderheidsorganisaties in Israël aan banden leggen.

OPINIE SAMIRA BENDADI: Niets kan een droom tegenhouden
Opinie over de Arabische revoluties.

TRANSITIE: Waals dorp produceert stroom uit mest
‘Een dorp dat niet beweegt, sterft’, dacht het Waalse dorpje Surice toen het in 1994 de vzw La Surizée oprichtte. Wat begon met de organisatie van een cultuurfestival, groeide uit tot een eigen biogasinstallatie die genoeg produceert om Surice en de omliggende dorpen van elektriciteit te voorzien

PORTRET SINGER-SONGWRITER GABY MORENO: Een trekvogel die niemand wil beledigen
Tien jaar geleden liet Gaby Moreno Guatemala achter zich en trok met haar onafscheidelijke gitaar naar de VS. Moreno’s American dream: singer-songwriter worden. Ze won de John Lennon Songwriting Contest, tourde in het voorprogramma van Tracy Chapman en Ani di Franco en nam een veelbelovende debuutplaat op. Anno 2011 staat Moreno voor het eerst op Europese podia.

ETHIOPIË: ONTWIKKELING ZONDER DEMOCRATIE
Het beleid in Ethiopië is duidelijk geïnspireerd op het Oost-Aziatische ontwikkelingsmodel. Addis Abeba kan hoge groeicijfers voorleggen maar heeft de politieke vrijheid sterk ingeperkt. Blijkbaar volstaan economische resultaten om westerse hulp te blijven ontvangen. 

FOTOREPORTAGE: Het hart van de Amazone
Prachtige foto’s van Guido Sterkendries uit het hart van de Amazone.

DREIGBRIEF aan Liu Xiaobo
David Van Reybrouck en Jeroen Theunissen zijn in het dagelijkse leven voorzitter en ondervoorzitter van PEN Vlaanderen, onderdeel van de mondiale schrijversorganisatie PEN International. Maandelijks kruipen zij voor MO in de huid van verbolgen dreigbriefschrijvers om een Grote Kwestie aan te kaarten.

En verder in het juninummer van MO*

Vraag hier een gratis proefexemplaar van het meinummer en ontdek ons abonnementsaanbod.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.