Het Mayatijdperk eindigt niet feestelijk voor de Maya's

De Maya-indianen in Midden-Amerika hebben niet veel te vieren als de Mayakalender ten einde loopt, op 21 december. De extreme armoede staat in schril contrast met de uitgebreide festiviteiten die voor toeristen worden georganiseerd.

Volgens de oude Mayakalender loopt op 21 december een millennialange cyclus af van dertien “baktuns”, per stuk 144.000 dagen, dat is 5126 jaar.

Beledigend

“Het is beledigend en inconsequent dat inheemse mensen diep in de armoede blijven zitten, terwijl publieke middelen worden verkwist aan feesten”, zegt activist Ricardo Cajas van de Guatemalteekse Raad van Maya-Organisaties. “Er is niets te vieren. Dit is een gebeurtenis die te maken heeft met traditionele wijsheid. Het laat precies het interne kolonialisme van Guatemala zien, waar een dominante klasse de inheemse mensen in een staat van extreme armoede houdt.”

Zo’n 40 procent — of 60 procent, volgens inheemse groepen — van de bevolking van 15 miljoen is inheems. Maar het land heeft nog nooit een inheemse president gehad en alleen de minister van Cultuur en Sport is indiaans. 80 procent van de grond is in handen van 5 procent van de boeren, terwijl de rest van de plattelandsbevolking (60 procent van de grotendeels indiaanse bevolking) in armoede leeft. Inheemse groepen in Midden-Amerika profiteren amper van de rijkdommen in de grond. Die wordt vaak verkocht aan buitenlandse investeerders.

Verschillende regeringen in Midden-Amerika organiseren uitbundige festiviteiten rond de kalenderwisseling. Ze spelen handig in op de hype over het vergaan van de aarde — wat door inheemse leiders overigens niet wordt geloofd — en alleen al in Guatemala worden er vijftien officiële ceremonies georganiseerd, zoals een grote multimediapresentatie over de erfenis van de oude Mayacultuur, op 20 december, in Tikal, de belangrijkste plek voor Maya-archeologie. De voorbereidingen voor de evenementen hebben in totaal 8,5 miljoen dollar (6,7 miljoen euro) gekost, volgens het Inheemse Observatorium.

Folkloristische shows

Al eerder klaagden inheemse organisaties in Mexico dat ze niet betrokken waren bij Mundo Maya, een plan om de Mayasites in het zuidoosten van het land in de verf te zetten bij binnen- en buitenlandse toeristen.

Guatemala, Honduras, El Salvador en Belize verwachten zo’n vijf miljoen bezoekers, en Mexico alleen al tien miljoen in de zuidelijke deelstaten. Dat is gemiddeld een tiende meer dan normaal. Maar inheemse organisaties geloven niet dat zij ervan profiteren. Inheemse gebruiken worden “slechts als folkloristische shows” neergezet, zegt Néstor Pérez van de Midden-Amerikaanse Inheemse Raad in El Salvador.

In Latijns-Amerika wonen zo’n vierhonderd inheemse volkeren van in totaal 50 miljoen mensen. In absolute aantallen wonen de meesten van hen in Mexico, waar 6,6 miljoen mensen (op een bevolking van 112 miljoen) een inheemse taal spreekt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.