Het Ministerie van Ideeën

Op de Ecopop bio lifestyle beurs begin februari in Kortrijk lanceerde “Low Impact Man” Steven Vromman met een twintigtal medestanders het Ministerie van Ideeën. Na een persoonlijk zoektocht naar een meer ecologisch leven, wil Vromman nu ook de maatschappij engageren en op een positieve manier bijdragen aan nieuwe manieren van denken en handelen.

Volgens Vromman heeft de samenleving nood aan nieuwe zuurstof, aan verfrissende input die probleemoplossend kan werken voor tal van domeinen waarin we lijken vast te lopen: mobiliteit, voedsel, ecologie, financiën… Het Ministerie van Ideeën wil die impasse doorbreken door ideeën te verzamelen, initiatieven op te starten en te verbinden. De media hebben volgens Vromman enkel aandacht voor klassieke oplossingen voor de grote problemen. Het nieuw opgerichte “ministerie” wil duidelijk maken dat er ook andere wegen zijn en nodigt daartoe mensen uit hun ideeën voor een nieuwe wereld neer te schrijven en over te maken.

Een van de concepten van het Ministerie bestaat in het organiseren van “trage tafels” over het hele land –samenkomsten om na te denken over maatschappelijke veranderingen. Het gaat daarbij volgens Vromman niet om klassieke debatten maar om een zoektocht naar positieve voorstellen door naar elkaar te luisteren.

Voorts wil het Ministerie een hechte gemeenschap samenbrengen van duizenden mensen die nu al meer ecologisch leven. Door de bestaande initiatieven bijeen te brengen, moet het duidelijker worden dat het gaat om een belangrijke onderstroom in de samenleving. Die kan volgens de initiatiefnemers een echte katalysator zijn voor de politieke wereld, die op dit moment vooral met zichzelf bezig lijkt te zijn.

Op lange termijn wil het Ministerie een Plan B uitwerken, een scenario voor het ogenblik dat een echte crisis rond olieprijzen of voedsel zich zou voortdoen. Het Ministerie van Ideeën wil deskundigen voorstellen laten uitwerken die echt oplossingsgericht zijn.

Het hele initiatief wordt gedragen door een twintigtal burgers uit verschillende disciplines – onder meer Bernard Lietaer (deskundige in alternatieve muntsystemen), Ann Demeulenmeester (algemeen secretaris van het ACW), Serge de Gheldere (de Vlaamse “ambassadeur van Al Gore”) en Rudy Dhont (specialist in transitie en veerkracht). Vromman: ‘Het zijn stuk voor stuk mensen die al wat bewezen hebben in hun vakgebied.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.