Het oktobernummer van MO* is verschenen

Het oktobernummer van MO* is verschenen met opnieuw heel wat interessante artikels, diepgravende interviews en spraakmakende reportages. Lees hier de korte inhoud.

DE STRIJD OM AFGHANISTAN, PAKISTAN EN KASJMIR: De eerste wereldoorlog van de 21ste eeuw
Op 7 oktober 2001 begonnen de VS en Groot-Brittannië een blitzkrieg tegen het kleine en belachelijk slecht uitgeruste leger van Afghanistan. Tien jaar later is die inval uitgegroeid tot de langste oorlog die de Verenigde Staten ooit uitgevochten hebben en tot een internationale operatie van epische omvang. Waarom lijkt de situatie zo uitzichtloos? In ‘Opstandland’ argumenteert Gie Goris dat de westerse militaire interventie te weinig rekening houdt met de regionale tegenstellingen –waaronder het conflict tussen India en Pakistan.

LUC CORTEBEECK OVER ZIJN TOPBJOB BIJ DE IAO: De macht van het getal
ACV-voorzitter Luc Cortebeeck neemt dit najaar een topfunctie op bij de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Zijn plannen? De sociale kant van de wereldeconomie versterken door de IAO-aanpak te verbinden met machtiger organisaties zoals het Internationaal Muntfonds en de Wereldhandelsorganisatie. Cortebeeck gelooft dat ook de opkomende landen, anders dan voorheen, streven naar een betere sociale bescherming.

RUSSISCH NAVO-AMBASSADEUR DMITRY ROGOZIN: ‘Navo, pas op voor de boemerang’
‘Als dat vredestroepen zijn, dan ben ik de prima ballerina van het Bolshoitheater’, twitterde Dmitry Rogozin eind augustus. De Russische ambassadeur bij de Navo –volgens het magazine Foreign Policy een van de honderd beste Twitteraars ter wereld¬– vindt dat het westers bondgenootschap in Libië meer dan één brug te ver is gegaan.

KINDEREN IN ARMOEDE: ‘Heb je niet genoeg centjes, mama?’
Een op de vijf kinderen in België wordt geboren in een gezin met een armoederisico. In Vlaanderen gaat gemiddeld om bijna een kind op de tien –een verdubbeling op twaalf jaar tijd. Het zijn cijfers die doen duizelen. MO* ging op zoek naar de gezichten achter de statistieken.

DE SENEGALESE ZOMER: Hiphop, elektriciteit en de grondwet
Op acht maanden van de presidentsverkiezingen van februari 2012 probeerde de Senegalese president Abdoulaye Wade de kieswet te hervormen. Daarop kwam de bevolking van een van Afrika’s meest stabiele landen eind juni massaal op straat. Oppositie en middenveld verenigden zich in de Mouvement du 23 juin (M23) en deden Wade zijn plannen opbergen.

LANDBOUW IN DE 21STE EEUW: Boeren voor de toekomst
De aanwijzingen dat ons landbouw- en voedselsysteem uit balans is, stapelen zich op. Ook Europa heeft begrepen dat het anders en beter moet. De EU werkt volop aan de herziening van haar Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Vraag is of die ver genoeg gaat om een antwoord te bieden op de echte uitdagingen waar de landbouwsector mee worstelt.

INDIAAS ECONOOM PANKAJ GHEMAWAT: ‘Werkgelegenheid contra extreemrechts en nationalisme’
De financiële crisis van 2008 en de aanslepende economische crisis zetten de economische mondialisering onder steeds grotere druk. Pankaj Ghemawat, een internationaal gerenommeerde econoom van Indiase afkomst, vindt nochtans dat er nog heel veel ruimte is voor meer internationale integratie. Maar dan moet er wel dringend werk gemaakt worden van meer werkgelegenheid.

WATERCONFLICT TUSSEN VS EN MEXICO: Zij die aan de rivier woonden
De Verenigde Staten en Mexico liggen niet alleen met elkaar in de clinch over drugs en illegale immigratie, op de achtergrond dreigt ook een zoetwaterconflict. ‘Water is de oorlog van de toekomst’, klinkt het in de gortdroge Colorado-delta in Mexico.

HET BUSINESSPLAN VAN RWANDA: De markt als antwoord op de genocide
Het Rwanda van Paul Kagame vaart nu al zestien jaar een eigenzinnige politieke koers, met veel internationale steun. Joris Verhaegen en medewerkers van de theatergroep A Two Dogs Company willen het debat rond die ontwikkelingspolitiek mee voeren via het stuk Talk.

PORTRET VAN MARIE NDIAYE: ‘Het was te laat om Afrikaanse te worden’
Begin september kreeg Marie Ndiaye in Amsterdam de Europese Literatuurprijs voor haar boek Drie Sterke Vrouwen. In 2009 had ze ook al de prestigieuze Franse Prix Goncourt gewonnen. Portret van een gevierde Franse schrijfster.

DREIGBRIEF AAN DE LOW IMPACT MAN
David Van Reybrouck en Jeroen Theunissen schrijven een dreigbrief aan Low Impact Man Steven Vromman. ‘Al dat slow-gedoe, Steven, dat is allemaal goed en wel voor wie er de tijd voor heeft, maar intussen versnelt de wereld sowieso, er is daar niet veel aan te doen.’

En verder

Voor een gratis proefnummer of abonnement, klik hier.

MO*. Uw maandelijks mondiaal magazine.

Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.