Het westen produceert nog steeds het meeste wapentuig

De grootste wapenproducenten bevinden zich nog steeds in Europa en de Verenigde Staten. Opkomende industrieën in Azië en het Midden-Oosten doen nog niet echt mee op wereldschaal.

Van de grootste honderd producenten komen er slechts tien uit Azië of het Midden-Oosten, de rest uit Noord-Amerika en Europa. Dat blijkt uit een studie van het gerenommeerde SIPRI-instituut in Stockholm. Zij verkochten in 2009 in totaal voor 401 miljard dollar (288 miljard euro) aan wapens, in reële termen een stijging van acht procent ten opzichte van een jaar eerder.

De grote Aziatische producenten bevinden zich in China, India, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Koeweit, Turkije en Israël, al werken de meesten nauw samen met westerse partners. Van de totale productie van de honderd grootste bedrijven nemen zij zes procent voor hun rekening.

China

Alleen China heeft een eigen bloeiende wapenindustrie met eigen gevechtsvliegtuigen, helikopters, oorlogsschepen en zware artillerie, maar door gebrek aan gegevens hebben die geen plaats gekregen in de top-100. Datzelfde geldt voor bedrijven uit Kazachstan en de Oekraïne, die misschien kunnen meedingen naar een positie op de lijst.

De markt wordt echter geleid door westerse bedrijven, zoals Lockheed Martin, British Aerospace Systems, Boeing en het Europese EADS, dat in Nederland ingeschreven staat.

Het SIPRI doet geen voorspellingen, maar laat desgevraagd weten dat de dominantie van westerse bedrijven voorlopig niet onder druk staat. “De VS heeft zo’n grote markt, en zal voorlopig waarschijnlijk meer wapens blijven kopen, dat het voor bedrijven daarbuiten moeilijk zal zijn om hoger op het lijstje te komen”, zegt Susan Jackson, onderzoeker wapenindustrie bij het SIPRI.

Amerikaanse consumptie

Volgens Jackson is het inkoopgedrag van Washington de belangrijkste oorzaak van de stijgende wapenverkopen. Niet alleen de 45 Amerikaanse bedrijven op de lijst, die samen ruim zestig procent van de wapens maken, profiteren daarvan, maar ook de 33 bedrijven in West-Europa, die vooral in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië zitten.

De Israëlische industrie is zwaar afhankelijk van de VS. Alleen in bepaalde niches, zoals onbemande spionagevliegtuigen (‘drones’), is Israël een marktleider. In het Jaarboek, dat in juni uitkomt, zal SIPRI meer informatie geven over Israël, evenals Zuid-Korea en Turkije.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.