Het zijn net journalisten

Het zijn net mensen, het boek van voormalig Midden-Oostencorrespondent Joris Luyendijk, ging al meer dan 200.000 keer over de toonbank. Een verkoopscijfer waar zelfs een bestsellerauteur van kookboeken of crimi’s in het Nederlands nauwelijks van durft dromen.
 Luyendijk raakte duidelijk een gevoelige snaar met zijn goed geschreven en uit eigen ervaring puttende verhaal over de onbetrouwbaarheid van de berichtgeving vanuit autoritaire en gepolariseerde landen. Toch is met zijn diatribe niet alles over de geloofwaardigheid van journalistiek gezegd, vonden achttien Nederlandse buitenlandjournalisten, Luyendijk incluis. Die laatste krijgt in Het maakbare nieuws ook ruimte om zijn “aanzet tot debat” te kaderen en te reageren op een heleboel kritieken die hij vanuit journalistieke hoek kreeg op zijn boek. Waarom bevrijden journalisten zich niet van de impliciete beloftes waarvan ze zelf weten dat ze nergens op slaan, vraagt hij zich nogmaals af.
‘Wij overzien de wereld niet, wij weten niet zeker wat er allemaal gebeurt en wij kunnen niet objectief zijn. Juist in de uitleg waarom we onderwerpen kiezen, invalshoeken nemen, woorden gebruiken, vragen stellen en accenten leggen, kunnen we ons publiek van alles vertellen over de wereld.’ De collega’s van Luyendijk hebben daar allerminst problemen mee –al merkt onder andere Jan Blokker wel op dat de kijkers van het avondjournaal geen behoefte hebben aan een uitgebreide making of vooraleer de eigelijke nieuwsfeiten getoond worden. Het besef van beperktheid, zeggen de meeste journalisten, staat een betrouwbare berichtgeving niet in de weg. Paul Brill citeert instemmend de Britse journalist Edward Behr die een halve eeuw geleden onder andere vanuit de chaos van het pas onafhankelijke Congo berichtte voor Reuters.
‘De waarlijk toegewijde reporter zal de jacht nooit opgeven, hij zal de adrenaline voelen stromen en al zijn inventiviteit aanwenden om ingewikkelde situaties te ontleden, wetende dat dit werk, net zoals het leven zelf, nooit ordelijk, makkelijk en afgerond is.’ Het maakbare nieuws is zowel een erkenning van de problemen die Luyendijk aankaart als een pleidooi tegen het relativisme van zijn standpunt. Het is niet omdat De Waarheid niet bestaat, dat je de handen in de lucht moet steken en voortaan alle standpunten maar als iemands waarheid moet weergeven, ongeacht de feiten. Dat punt wordt ook gemaakt door Step Vaessen die correspondeert vanuit Indonesië voor allerlei Nederlandse media en sinds kort ook voor Al-Jazeera English. Zij kaart in haar bijdrage het belang van middelen en hoofdredactie aan.
Het probleem van de geloofwaardigheid van de journalistiek ligt, met andere woorden, niet bij de oppervlakkige vraag van het publiek of de kortzichtigheid van de journalist, maar bij de opdrachtgever die bereid moet zijn in te zetten op achtergrond en inhoud. Al moet daarbij opgemerkt worden dat een toenemend aantal journalisten blijkbaar de mantra’s van de marketing tot hun eigen overtuiging gemaakt heeft en gelooft dat alleen korte en ongenuanceerd berichten een publiek hebben. Dat je dan massaal veel bijval vindt met een boek dat de consequenties van dergelijke journalistiek aankaart, hoeft niet te verwonderen.
Het maakbare nieuws. Antwoord op Joris Luyendijk door H.J.A. Hofland, Jan Blokker, Garry Van Pinxteren, e.a. is uitgegeven door Balans. 231 blzn. ISBN 978 90 5018 918 7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.