Hevige regen bedreigt oogst in Namibië

Hevige regenval in het noordoosten van het Namibië heeft al 13.000 tot 15.000 mensen op de vlucht doen slaan. Het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zegt dat de regen het voedsel voor miljoenen mensen vernield heeft.
“De regen komt te vroeg. Normaal gezien beginnen de overstromingen pas in april”, zegt Bernard Sibalatani, de gouverneur van de noordoostelijke provincie Caprivi tegen de VN-nieuwssite IRIN. De noodcoördinator van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie, Patrick Karanja, vreest het ergste: “We zouden de ergste overstromingen in 20 jaar kunnen krijgen”.
Ook delen van Angola, Madagascar, Mozambique, Zambia en Zimbabwe delen in de klappen. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zegt dat er al tienduizenden hectaren landbouwgrond verwoest zijn door de overvloedige regenval en overstromingen van de Zambezi.
Het waterpeil van de rivier is lichtjes gezakt, maar aangezien het in Angola hevig regent, zal de langste rivier van Zuid-Afrika wellicht opnieuw overstromen. Verschillende dorpjes in Namibië zijn al geëvacueerd.
Sinds 2004, toen een grote overstroming 50.000 mensen op de vlucht joeg, zijn de oogsten in Zuid-Afrika gestaag verbeterd door de gunstiger weeromstandigheden en de grotere beschikbaarheid van zaden en meststoffen. De voorbije maanden viel er in de regio Caprivi ook genoeg regen, waardoor de maïsoogst op een succes leek af te stevenen.
Maar elders in Namibië zorgden lange periodes van droogte er in 2006 en 2007 voor dat de landbouwoogst 50% lager lag dan geschat. Namibië moet daardoor in 2007 en 2008 terug graangewassen invoeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.