Hezbollah-cd's commercieel succes

Revolutionaire hymnes die de Libanese militie Hezbollah bezingen, zitten sinds deze zomer in de lift in Libanon. De cd-verkoop van een groep die de militie al acht jaar muzikaal ondersteunt, ging er vijftig procent op vooruit. De band met onbekende artiesten trok ook op tournee naar Koeweit en Bahrein.
Na de Israëlische inval in Libanon heeft de groep tien nieuwe nummers op de markt gegooid. Amper enkele dagen na het einde van de gevechten kwam zelfs een nieuwe cd uit met beelden van Hezbollahleden die de overwinning claimen en foto’s van de vernielingen door Israëlische bommen. Abu Jaafar, de distributeur van de muziek, zegt in de Libanese krant Daily Star dat hij zo’n half miljoen Hezbollah-cd’s per jaar verkoopt. “Het verzet draait niet enkel rond wapens, maar ook rond woorden en liedjes. We brengen een boodschap via de kunst.”

De groep artiesten trok voor het eerst sinds hun ontstaan in 1998 ook op tournee. “De mensen zien ons niet als Hezbollah-muzikanten. In hun ogen zijn we de incarnatie van Hassan Nasrallah”, zegt de woordvoerder van de groep, Ali Kazan in The Daily Star. “Wij zijn trots om de weerstand te vertegenwoordigen.” Nasrallah is sinds 1992 de succesvolle leider van de Hezbollahbeweging. “De nummers moeten de geestelijke motivatie van de strijders aanscherpen, het is een ander soort wapen”, zegt Kazan. De groep gebruikt geen tamboerijnen of derbaheks (kleine trommels) omdat die buikdansen zouden aanmoedigen: “We willen niet dat mensen dansen, en als het erop lijkt dat ze dat gaan doen, dan vertragen we de muziek.”

Ook de Libanese popsterren genieten van de patriottische golf in het land. Zo is er Julia Boutros, een christelijke zangeres, die video’s publiceerde van hoe ze door de ruïnes in Zuid-Libanon stapt. Ze bracht ook een nieuwe single uit waarvan de opbrengst gaat naar de familie van Libanese martelaren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.