Hindoemeisjes bekeren zich gedwongen tot islam

Steeds meer hindoemeisjes in Pakistan bekeren zich tot de islam. Gedwongen, zegt een mensenrechtenorganisatie.

Afgelopen december ging Bharti, een hindoemeisje van vijftien uit Lyari, nabij Karachi, haar huis uit voor een naaiklas. Ze kwam niet meer terug. Drie dagen later hoorde haar vader, Narain Das, dat ze zich tot de islam had bekeerd.

“Ik kwam er achter dat ze was ontvoerd door de zoon van de wijkagent, op de markt”, zegt Das. “Hij heeft mijn dochter drie dagen vastgehouden, ik weet niet wat hij met haar heeft gedaan. Toen zei hij dat ze ermee had ingestemd hem te huwen.”

De eerste keer dat hij haar weer zag, was in de rechtbank. Bharti was volledig in het zwart gehuld, alleen haar ogen waren zichtbaar.

Toename

Hindoes vormen slechts iets meer dan 1 procent van de Pakistaanse bevolking van 180 miljoen. Volgens de onafhankelijke Mensenrechtencommissie van Pakistan is er een zorgwekkende toename van ontvoeringen en gedwongen bekeringen van hindoemeisjes.

Een van de laatste die in de media verscheen, was dokter Lata Kumar van het Aga Khan-universiteitsziekenhuis in Karachi, die op 28 februari werd ontvoerd. Ze werd opgespoord en verscheen in de rechtbank. Haar vader Ramesh Kumar, die arts is in Sindh, zegt: “Toen ze langs mijn andere dochter liep, in de rechtszaal, fluisterde ze wanhopig: ‘Doe iets voor me’, voordat ze snel werd weggevoerd.”

Kumar weet zeker dat ze niet is weggelopen. “En als ze zich al uit vrije wil heeft bekeerd, waarom kunnen we haar dan niet ontmoeten?” De rechtbank heeft bevolen dat Lata tot de uitspraak in een door de regering opgezet opvanghuis moet blijven.

20 tot 25 meisjes per maand

“Iedere maand worden er minstens 20 tot 25 meisjes ontvoerd die onmiddellijk de islam omarmen”, zegt Amarnath Motumel, een advocaat van de Mensenrechtencommissie. Uit angst durven sommige hindoeïstische ouders hun dochter niet meer naar school te sturen. Veel families migreren zelfs naar India.

De 24-jarige zoon van Narain Das, Lakshman, bekeerde zich een paar jaar geleden ook tot de islam en verliet zijn huis. Drie jaar later kwam hij terug, onder de naam Abdul Rehman, en smeekte zijn ouders hem terug te nemen. Maar moslims die zich bekeren, krijgen in Pakistan de doodstraf. “Om hem te redden van de dood, moesten we een hindoemeisje tot de islam bekeren en hem ermee laten trouwen”, aldus Das.

Uit vrije wil

Volgens Amar Guriro, een hindoejournalist, vindt de meerderheid van de bekeringen plaats onder  hindoes van de hoogste kaste of de kaste van zakenlui. Soms zijn bekeringen gedwongen, aldus Guriro, maar er zijn ook zaken waarin hindoemeisjes zich uit vrije wil bekeren.

“De bruidsschat is een groot probleem in onze gemeenschap”, zegt hij. In sommige gevallen “moet de familie van het meisje maar liefst 2 miljoen roepie (16.000 euro) betalen. Als ze dat niet kunnen, blijft het meisje ongehuwd. Soms loopt het meisje weg als ze een partner heeft gevonden.” Er zitten zeventien hindoes in de nationale en provinciale parlementen, maar die hebben “zich nooit drukgemaakt over het bruidsschatsysteem of over gedwongen bekeringen”, aldus Guriro.

Volgens Motumel is er wel een verband tussen de bekeringen en de prijs in de hemel die door moslimgeestelijken wordt beloofd aan iedereen die iemand tot de islam bekeert. Maar moefti Muhammad Mufti Naeem, de hoogste geestelijke in Jamia Binoria, een seminarie in Karachi, vindt dat “pure propaganda van ngo’s tegen ons”. “We hebben in de afgelopen acht of negen maanden zo’n tweehonderd mensen bekeerd”, erkent hij. “Maar ze kwamen allemaal uit vrije wil. Ik heb een lijst met namen, je kunt ze bellen of ze gedwongen zijn of niet. Ze leven in een islamitische cultuur en zullen er op natuurlijke wijze toe worden aangetrokken.”

Wel zegt hij dat degene die de boodschap van de islam verspreidt en “niet-moslims in de schoot van de islam brengt, zal worden gezegend in het hiernamaals.”

“Ik heb elk geloof in onze rechtsspraak verloren”, zegt Motumel, die vele hindoes heeft vertegenwoordigd in dit soort zaken. “Het eerste wat de rechter vraagt is of het meisje de Kalma wil opzeggen, het basisdogma van de islam waarin je accepteert dat je een moslim bent. Zodra ze dat doet, kan geen hindoefamilie haar nog terugkrijgen. Het meisje wordt omringd door religieuze fanatiekelingen, waardoor er een sfeer van angst ontstaat, zelfs voor de advocaten en de rechters. En buiten staan gewapende mannen te wachten tot iedereen weer naar buiten komt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.